Två explosioner har skakat Mogadishu på tisdagen. Flera har dött i attackerna. Foto: Abdulaziz Billow Ali

Explosioner i Somalias huvudstad

Uppdaterad
Publicerad

Minst 13 personer har dödats i självmordsattacker i närheten av FN- och AU-byggnader vid flygplatsen i Somalias huvudstad Mogadishu, enligt polisen. FN-vakter uppges vara bland de döda.

Två självmordsbombare låg bakom attacken. Den ena sprängde en bil vid en säkerhetskontroll och den andra nära FN-byggnaden. Båda bomberna exploderade i närheten av flygplatsen.

Stadens flygplats är hårt kontrollerad och gränsar till den viktigaste basen för Afrikanska unionens (AU) styrkor som backar upp regeringen i kampen mot al-Shabaab.

Två explosioner

Vittnen uppger att det hördes två explosioner nära flygplatsen och att det sedan följdes av skottlossning.

– Jag kan se en ambulans ta med sig flera skadade människor, berättar en journalist på platsen till al-Jazira.

Enligt vittnen steg det ett stort moln med vit rök från platsen.

al-Shabab tar på sig attacken

Militanta jihadistgruppen al-Shabab tar på sig attacken, enligt al-Jazira.  Gruppen har tidigare haft kontroll över staden men den Somaliska militären har lyckats trycka undan dem.

Somaliska staten bekämpar al-Shabab tillsammans med Afrikanska unionen på flera platser i landet.

Upptrappat våld

Jihadisterna i al-Shabaab – som har kopplingar till al-Qaida – drevs ut från Mogadishu 2011 men är ett fortsatt stort säkerhetshot i Somalia och i grannlandet Kenya.

Våldet tros har tappats upp i staden på grund av det annalkande valet i landet. De senaste veckorna har till exempel hotell utsatts för bomber och attacker i Mogadishu, enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.