Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Övervakningsbilder visar explosionen av den misstänkta självmordsbomben. Foto: Reuters

Explosion i Turkiets huvudstad Ankara

Uppdaterad
Publicerad

En självmordsbombare uppges ha sprängt sig i Turkiets huvudstad Ankara på söndagsmorgonen. Explosionen inträffade nära det turkiska parlamentet. Terrorstämplade PKK har tagit på sig ansvar för dådet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Turkiets inrikesminister Ali Yerlikaya skriver i ett uttalande att två terrorister ligger bakom explosionen. Den ena ska ha sprängt sig själv, medan den andra ”neutraliserades”. Två poliser ska ha skadats lindrigt i samband med insatsen.

”En offerhandling utfördes mot det turkiska inrikesdepartementet av en grupp från vår odödliga brigad”, uppger organisationen PKK på söndagseftermiddagen till nyhetsbyrån ANF, som står den kurdiska rörelsen nära.

PKK är terrorstämplad av Turkiet, EU och USA.

Larmet om explosionen kom vid 09.30-tiden lokal tid och ett område i regeringskvarteren spärrades av. Polis, ambulans och räddningstjänst deltog i insatsen, skriver CNN Türk. Händelsen utreds nu som terrorbrott, enligt turkiska myndigheter.

Parlamentet öppnar

Det turkiska parlamentet öppnade under söndagen efter sommaruppehållet. Datumet har pekats ut som viktigt för Sverige, eftersom Erdogan i juli sade till statsminister Ulf Kristersson (M) att parlamentet efter öppnandet skulle behandla den svenska Natoansökan skyndsamt.

Kristersson har fördömt det misstänkta terrordådet.

”Sverige fördömer starkt dagens terroristattack i Ankara. Vi bekräftar vårt åtagande om långsiktigt samarbete med Turkiet i kampen mot terrorism och önskar ett snabbt och fullständigt tillfrisknande för de skadade”, skriver Kristersson på X, tidigare Twitter.

Flera andra länder, bland dem USA och Egypten, har också fördömt dådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.