Två döda och flera skadade efter industriexplosion i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Minst två personer har omkommit och över 30 skadats i samband med en explosion vid en kemianläggning utanför staden Leverkusen i västra Tyskland. Branden som följde är släckt och det akuta läget bedöms vara över. Men det är oklart om röken kan vara farlig.

Tisdagförmiddagens explosion var så kraftig att den ska ha hörts över hela Leverkusen. Skakningarna registrerades av seismografer miltals bort och även den svarta rökplymen som fyllde himlen kunde ses från långt håll.

Räddningstjänsten kunde tidigt konstatera att en person omkommit. Ytterligare fyra anställda vid anläggningen uppgavs vara saknade.

Senare under kvällen bekräftade företaget Currenta, som äger och driver det stora industriområdet Chempark, att ytterligare en anställd omkommit. Det är oklart om personen är en av de som tidigare uppgavs vara saknade. Ytterligare 31 personer har skadats i olyckan, fyra av dem allvarligt. En uppges vara livshotande skadad.

”Tragisk dag”

Currenta uppger att det är en förbränningsanläggning för farligt avfall som drabbats av explosionen – bland annat ska en tank med lösningmedel ha börjat brinna.

– Det här är en tragisk dag för vår stad. Jag hoppas att vi kan hitta de fyra saknade vid liv, säger Leverkusens borgmästare Uwe Richrath.

Även Chemparks chef, Lars Friedrich, beklagar det inträffade och försäkrar att ett intensivt arbete pågår.

– Vi gör allt vi kan för att kontrollera den här situationen.

Skölja frukt och grönsaker

En varning med meddelandet ”extrem fara” gick ut via en krisapp och Tysklands motsvarighet till MSB varnade för röken. Men det är fortfarande oklart om den innehåller något farligt. Fullständiga analyser saknas ännu, enligt Chemparkchefen Lars Friedrich. Eftersom det inte går att utesluta uppmanas boende i närheten alltjämt att hålla sig inomhus och stänga fönster och dörrar.

Luftkvalitén mäts kontinuerligt, enligt lokala myndigheter, men något svar på om eventuellt regn kan föra med sig farliga ämnen väntas först i slutet på veckan.

Vägar i området har spärrats av, men på motorvägen A1 i närheten har trafiken släppts på igen. Utomhuslekplatser har stängts och som en försiktighetsåtgärd uppmanas folk att skölja frukt och grönt från trädgårdar och vara uppmärksamma på nedfallande sotflagor.

Vad som orsakat explosionen är i nuläget oklart, liksom hur omfattande den är. Anläggningen ligger i ett industriområde där flera kemiföretag är verksamma. Foto: Oliver Berg/AP/TT

Väntar på undersökning

Inledningsvis fruktade man ytterligare explosioner i industriområdet Chempark där fler än 30 kemiföretag har anläggningar. Bland annat Covestro, Bayer, Lanxess och Arlanxeo.

Vad som orsakade explosionen och den efterföljande branden är fortfarande oklart. Räddningstjänstens insats pågår fortfarande och först när den är avslutad kan specialister från polisen undersöka platsen för att få svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.