Foto: SVT/grafik

Höga strålningsnivåer efter rysk explosion – har inte nått Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Två människor omkom i en explosion på en rysk militärbas i Archangelsk under torsdagsförmiddagen. Efter explosionen uppmättes förhöjda strålningsnivåer i Ryssland, men enligt svenska Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) finns inga indikationer på att strålning nått Sverige.

Myndigheter i Severodvinsk skrev strax före klockan 07, svensk tid, på sin hemsida att sensorer i staden registrerat ”en tillfällig höjning av strålningsnivåerna. För närvarande har nivåerna normaliserats”.

– Det jag kan säga just nu, klockan 16, är att vi inte har någon sådan information att ge. Vi har inte fått några indikationer på att det finns någon sådan strålning, säger SSM:s kommunikationschef Andreas von Schmalensee

Det finns flera system för att fånga upp spår av eventuell strålning i Sverige, enligt SSM, bland annat på de svenska kärnkraftverken.

– Det är med väldigt hög detaljeringsgrad. Vi ser den här typen av strålning när den kommer, om det skulle vara på någon mätbar nivå så fångar de här filtrena upp det.

Har ni kontakt med ryska myndigheter angående explosionen?

– Det finns inga sådana kontakter just nu, säger von Schmalensee.

Olyckan skedde vid test

Olyckan inträffade i samband med att en jetmotor testades i staden Archangelsk i norra Ryssland. Två personer omkom i olyckan och ytterligare sex personer skadades, enligt försvarsdepartementet, rapporterar AP.

Ryska myndigheter har stängt av all skeppstrafik på den närliggande Dvinabukten i en månad, till följd av olyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.