Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Explosionen uppges ha inträffat i en rysk by, väster om floden Volga och staden Kazan. Foto: Reuters/Pro Gorod 21 Chuvash

Explosion på rysk-ukrainsk gasledning till Europa

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer ska ha dött i samband med en explosion på gasledningen Urengoy-Pomary-Uzhhorod, rapporterar Reuters med hänvisning till den ryska nyhetsbyrån TASS. Gasledningen, som går från västra Sibirien genom Ukraina, byggdes på 1980-talet och är även känd som den transsibiriska gasledningen.

Explosionen ska ha inträffat i den ryska delrepubliken Tjuvasjien som ligger drygt 70 mil öster om Moska.

Regionala myndigheter säger rör det sig om en brand som ska ha uppstått under ett underhållsarbete av ledning. Tre personer ska ha dött och en skadats.

– Enligt preliminära uppgifter arbetade fyra personer på platsen, Tyvärr dog tre av dem när gas plötsligt antändes, säger Oleg Nikolajev, guvernör i Tjuvasjien, till statlig tv enligt AFP.

Gasledningen drivs av den statligt ägda gasproducenten Gazprom och är i nuläget den huvudsakliga vägen för att transportera rysk gas till Europa, enligt Reuters. Den har delvis ägts och drivits av Ukraina.

Gazprom säger att gasförsörjningen inte påverkats av explosionen utan att man kunnat fortsätta transporterna via en parallell ledning.

Tre personer har dött i explosionen vid gasledningen som ägde rum nära Kazan i Ryssland. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.