Flera attacker har skett i Burkina Fasos huvudstad under fredagen. Foto: TT

Läget under kontroll efter attack i centrala Ouagadougou

Uppdaterad
Publicerad

Läget uppges vara under kontroll efter att en väpnad attack skakade de centrala delarna av Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou.

Åtta personer dödades utöver angriparna och ett 80-tal personer skadades i attacken.

Attacken började med att en explosion hördes vid arméns högkvarter på fredagen. Sedan klev flera maskerade och beväpnade män ut ur en bil och attackerade vakterna vid ingången till högkvarteret. Svart rök sågs stiga från byggnaden.

Männen gick sedan till attack mot Frankrikes ambassad och det franska kulturinstitutet som ligger i närheten. Ambassaden bekräftade via Facebook att det pågick en attack i området och uppmanade människor att hålla sig gömda.

Många döda i attacken

Enligt nyhetsbyrån AP var angriparna islamistiska extremister som dödade åtta människor i attacken och skadade ett 80-tal.

De åtta angriparna dödades av säkerhetsstyrkor.

Uppgifterna om antalet döda går dock isär och tidigare under dagen publicerades uppgifter från nyhetsbyrån AFP som uppgav att 28 personer dött i attacken.

Vid 14-tiden hade militären och polisen läget under kontroll.

”Läget är under kontroll”, uppger franska utrikesministern Jean-Yves le Drian, i ett sms till Reuters.

Flera sporadiska attacker

Sveriges ambassad i Ouagadougou uppmanar svenskar på plats att stanna inomhus, kontakta anhöriga och följa utvecklingen.

– För oss är det viktigt från UD:s och ambassadens sida att förmedla information till svenskar, säger Patric Nilsson vid UD:s presstjänst.

Burkina Faso har, som många andra västafrikanska länder, sporadiskt utsatts för attacker från jihadistiska grupper de senaste åren. I augusti 2017 dödades 18 personer i ett attentat mot en restaurang i Ouagadougou.

I januari 2016 dödades 30 personer i en attack mot en restaurang och ett hotell i huvudstaden – en attack som al-Qaida i islamiska Maghreb tog på sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.