Foto: REUTERSVisa alla (2)
Visa alla (2)

Attack mot hotell i Burkina Faso

Uppdaterad
Publicerad

Minst 20 människor har dödats och 15 skadats i angreppet mot ett fyrstjärnigt hotell i Burkina Fasos huvudstad där flera personer hålls som gisslan. Säkerhetsstyrkor har fritagit 33 ur gisslan som räddats ut ur byggnaden, bland dem landets socialförsäkringsminister Clement Sawodogo.

Dessförinnan twittrade Frankrikes ambassadör i landet om att insatsen för att frita gisslan hade startat. Reuters rapporterade att bland andra franska elitsoldater var aktuella för att delta, även USA är redo att bistå.

Sent på fredagskvällen attackerades hotellet Splendid i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Hotellet ligger i de centrala delarna av staden och är populärt bland FN-personal och västerlänningar. Ett vittne rapporterar till nyhetsbyrån Reuters att skottlossning utbröt mellan säkerhetsstyrkor och de som attackerade hotellet. Ett kafé mittemot hotellet som också är populärt bland västerlänningar ska också ha attackerats, uppgav ett vittne för AFP.

Utegångsförbud infördes

Det är minst 20 personer som har dödats, enligt en sjukhuschef. Polisen uppger att en polisman har dödats.

Alpha Barry berättar att burkinska styrkor har omringat hotell Splendid och väntar på order om att starta en insats för att försöka frita gisslan. AFP rapporterar att utländska styrkor komma att delta i insatsen.

Frankrikes ambassadör i Burkina Faso uppgav på Twitter under natten mot lördagen att utegångsförbud har införts i staden.

Al-Qaida tar på sig attacken

En grupp med kopplingar till Al-Qaida har på sociala medier under natten tagit på sig attacken på hotellet i Ouagatougou.  Enligt vittnen rapporteras det fortfarande rapporteras om skottlossning från hotellet.

– Människor har dödats inne i byggnaden, sa landets utrikesminister Alpha Berry till Reuters.

Utanför hotellet har en stor avspärrning gjorts. Och landets utrikesminister utesluter inte att begära hjälp från franska specialstyrkor som finns i området.

Vid 02-tiden natten mot lördag gick specialstyrkor in i byggnaden. Explosioner och skottlossning hördes enligt vittnet.

”Gisslan har tagits”

– Vi försöker ta reda på hur många gärningsmän det rör sig om så att vi bättre kan koordinera oss. Gisslan har tagits, operationen kan ta flera timmar, säger en person i säkerhetsstyrkan till Reuters.

En liknande attack skedde i Malis huvudstad Bamako den 20 november, då dödades 21 personer. Senare framkom det att attacken regisserats av en terrorgrupp allierad med al-Qaida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer