Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En självmordsbombare och flera andra beväpnade män tog sig in på hotellet. Foto: AP

Beväpnade män stormade hotell i Mogadishu – 20 civila dödade

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal beväpnade män stormade på fredagskvällen ett hotellkomplex i Somalias huvudstad Mogadishu. Explosioner och omfattande skottlossning hördes från området ända in på lördagförmiddagen.Enligt BBC är det islamistgruppen Al-Shabab som ligger bakom attacken.

Enligt polisen ska flera självmordsbombare ha detonerat  sina laddningar och strax efteråt tog sig beväpnade sig in på hotell Hayat. Därefter började eldstrider mellan angriparna, som ska ha barrikaderat sig i ett hotellrum, och säkerhetsstyrkor. Skottlossningen ska ha pågått ända in på lördagen.

– Säkerhetsstyrkorna fortsatte att neutralisera terrorister som har spärrats in i ett rum i hotellbyggnaden, de flesta människorna räddades men minst åtta civila har bekräftats döda hittills, säger talespersonen Mohamed Abdikadir.

Han uppger också att ”dussintals civila”, inklusive flera barn, har räddats.

På lördagkvällen kom beskedet att minst 20 civila dödats i attacken.

Enligt polisen Ibrahim Duale har de flesta civila kunnat föras ut från hotellet efter ett komplext räddningsuppdrag och minst 40 personer som skadades vid hotellattacken samt vid ytterligare en separat attack i ett annat område i huvudstaden vårdas på sjukhus.

Enligt BBC har terrororganisationen al-Shabab publicerat ett meddelande där de säger sig ha tagit över hotellkomplexet och att de ”skjuter alla”. Al-Shabab är kopplat till al-Qaida och ligger bakom mycket av våldet i Somalia.

Välbevakat

SVT har talat med en person bosatt i Mogadishu som säger sig ha hört tre mindre explosioner samt en betydligt större. Han berättar att Hotell Hayat är populärt bland politiker och statstjänstemän och strängt bevakat. För att ta sig förbi säkerhetsavspärrningarna och fram till själva hotellet behövs mycket sprängmedel och tunga vapen. En angripare som väl lyckats forcera skalskyddet kan sedan enkelt barrikadera sig och ställa till med en massaker.

2020 utförde al-Shabaab ett liknande dåd mot ett annat hotell i Mogadishu då minst 16 människor dödades.

SVT har varit i kontakt med Utrikesdepartementet som känner till händelsen i Mogadishu och följer utvecklingen. I nuläget har man ingen information om skadade eller omkomna svenskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.