Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två Tu-95 bombplan, som kan bära kärnvapen, skadades i en av explosionerna. Hör Jörgen Elfving om hur Ukraina skulle kunna ligga bakom. Foto: SVT/AFP

Drönare attackerat flygbaser långt in på ryskt territorium: ”Intressant mål för Ukraina”

Uppdaterad
Publicerad

Två ryska flygbaser, långt från gränsen till Ukraina, har skadats av explosioner. På den ena basen fanns ett stort antal bombplan som använts i attacker mot civil infrastruktur i Ukraina.

–Det är ett intressant mål för Ukraina, konstaterar analytikern Jörgen Elfving.

I de ryska attackerna mot civil infrastruktur i Ukraina används strategiskt bombflyg. Nu har två flygbaser som tillhör det ryska bombflyget skadats av explosioner.

Enligt Kyiv Independent, som hänvisar till rysk media, ska en tankbil ha exploderat på Djagilevos flygfält nära staden Rjazan, vilket lett till att tre personer dött och sex skadats.

Även flygbasen Engels-2 i Saratov-regionen attackerades. Två bombflygplan av typen Tu-95 fick skador och även två personer skadades.

Det ryska försvarsdepartementets talesperson Igor Konasjenkov konstaterade under måndagskvällen i en pressbriefing att flygfälten träffats av drönare, och kallade det samtidigt för ett terror-dåd från den Ukrainska sidan.

Ukraina har inte tagit på sig ansvaret för attacken. Enligt Jörgen Elfving, f.d. överstelöjtnant och analytiker är det inte omöjligt att Ukraina ligger bakom, trots att flygfälten ligger långt bort. Eventuellt med speciella drönare.

– Det här är något man kan ha haft i bakfickan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.