Bild från USA:s geologiska myndighet som visar aska från utbrottet. Foto: TT

Explosivt vulkanutbrott på Hawaii

Publicerad

Vulkanen Kilauea på Hawaii har fått ännu ett utbrott som sänt aska över nio kilometer upp i luften. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

USA:s geologiska myndighet USGS bekräftar utbrottet, som av Reuters beskrivs som explosivt. Det ska ha ägt rum tidigt på torsdagsmorgonen lokal tid, strax efter klockan 16 svensk tid.

Vulkanen Kilauea ligger i nationalparken Hawaii Volcanoes som varit stängd sedan den 11 maj.

Torsdagens utbrott spred aska över delar av ön, kallad ”Big Island”, och invånare som kom i askmolnets väg uppmanades av räddningstjänsten att ta skydd inomhus.

Askplym nådde 9 100 meter

Ett vittne beskriver för AP hur rökplymen, bestående av ånga och aska, steg rakt upp ur vulkanen. Enligt USGS nådde askmolnet omkring 9 100 meters höjd.

Vid en presskonferens senare på torsdagen meddelade en talesperson för USGS att trycket i kratern tillfälligt lättat efter utbrottet. Men fler och kraftigare utbrott kan vara att vänta.

Tidigare varningar

Myndigheterna på Hawaii har tidigare sagt att de inte väntar sig att explosiva utbrott innebär en fara för människoliv, så länge folk håller sig borta från nationalparken.

USGS har tidigare varnat för att kraftfulla utbrott kan slunga iväg stenblock som väger flera ton över en kilometer, och mindre stenar kan hamna flera kilometer bort.

Pågått i två veckor

Utbrottet i Kilauea startade i början av maj. Flera jordskalv har skakat ön och lava har strömmat ut från sprickor på vulkanens sidor och förstört minst 36 bostadshus och andra byggnader.

Vulkanen Kilauea, belägen på Hawaiis störta ö ”Big Island, är en av de mest aktiva i världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer