Området där risken för ras är som störst Foto: Ivar Eidheim, NRK

”Extrem” rasrisk vid norskt fjäll

Uppdaterad
Publicerad

Norska myndigheter har återigen höjt varningsnivån för berget Veslemannen, som hotas av ras. Risken är nu ”extrem”, enligt Norges vatten- och energimyndighet NVE. Evakueringar av människor ut området pågår.

Bedömningen görs sedan man registrerat ökade rörelser i fjällpartiet som ligger i fjordlandskapet nära Molde. Det är prognoser om regn och mildväder som föranleder varningen.

Förra veckan pumpade NVE ned vatten i bergssprickor i ett försök att framkalla ett ras. Boende vid berget evakuerades och man fick även stänga av en tågsträcka i området.

Den ökade rasrisken gör att kommunen förbereder en ny evakuering av de boende i området, skriver NRK. Polisen stänger även av vägar.

– Det är självklart besvärligt för de som bor i området, men de har varit förberedda på detta, säger Lars Olav Hustad, kommunordförande i Rauma.

Varningsnivån har höjts från ”gul” till ”röd” och NRK uppger att flera människor nu har evakuerats.

Följ NRK:s livesändning från Veslemannen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.