Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Extremhettans konsekvens: Här föds nästan alla sköldpaddor som honor

Uppdaterad
Publicerad

Havssköldpaddorna i Florida har en obalans mellan könen, något som förvärrats av klimatförändringarna. De senaste årens värmeböljor har fått sanden på vissa stränder att bli så pass varm att nästan varje sköldpadda föds till hona.

– Det är skrämmande att de fyra senaste somrarna i Florida har varit de hetaste somrarna någonsin, säger Bette Zirkelbach, chef på Turtle Hospital i Florida.

När en sköldpaddshona gräver ett bo på en strand är det sandens temperatur som bestämmer könet på äggen. Zirkelbach refererar till en australisk studie som visat liknande statistik – 99 procent av nykläckta havssköldpaddsbebisar är honor.

– Under åren kommer vi att se en kraftig nedgång i deras population eftersom vi helt enkelt inte har den genetiska mångfalden, säger Melissa Rosales Rodriguez, sköldspaddsskötare på sjukhuset.

Hör henne berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.