Den 6 januari 2021 stormades USA:s kongress Kapitolium av Trump-anhängare. Foto: Julio Cortez/TT

Extremistledaren döms för stormningen av USA:s kongress: ”En general”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång rättegång med över 800 brottsmisstänkta döms bland andra extremistgruppen Oath Keepers grundare Stewart Rhodes och Kelly Meggs för stormningen av USA:s kongress Kapitolium förra året.

Extremistgruppen Oath Keepers grundare Stewart Rhodes och Kelly Meggs döms för uppvigling för inblandningen av stormningen av USA:s kongress. Det är de första personerna som döms för tyngre brott, rapporterar TT.

Uppviglingsbrott

Oath Keepers grundare Stewart Rhodes och Kelly Meggs döms för uppviglingsbrott, medan tre medåtalade frikänns för just den åtalspunkten, som ger uppemot 20 års fängelse i straffskalan.

De fem åtalade är de första av de närmare 800 brottsmisstänkta i kongresstormningen den 6 januari förra året som åtalats för tyngre brottslighet. Vid stormningen övermannade aggressiva anhängare till den tidigare presidenten Donald Trump den underdimensionerade kongresspolisen och trängde sig in i Kapitolium.

Som en general

Rhodes gick aldrig själv in i kongressbyggnaden, utan styrde sina anhängare ”likt en general” på slagfältet, enligt åklagarsidan.

Domen var kulmen på en närmare två månader lång rättegång, och kom efter tre dagars överläggningar av de tolv personerna i juryn. De tre som frias för uppviglingspunkten döms, tillsammans med de andra två, för andra mindre allvarliga åtalspunkter.

Nekar till brott

Enligt Rhodes var det inte en del av gruppens uppdrag att gå in i Kapitolium, sade han i vittnesbåset och anklagade Kelly Meggs, som ledde gruppens Floridaavdelning, för att ha varit en idiot som gjorde det.

– Jag tycker att det var korkat att gå in i Kapitolium. Det öppnade dörren för den politiska förföljelsen av oss. Och här står vi nu, sade han under rättegången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.