Extremväder drar in över Kina och Japan

Uppdaterad
Publicerad

Tyfonen In-fa har dragit in över Kinas östkust och närmar sig Shanghai och flera andra städer i östra Kina. Tåg och flyg har ställts in och invånarna barrikaderar sig.

Och på måndagen väntas en tropisk storm dra in över Japan där flera OS-grenar kan vara i farozonen.

I Shanghai hölls skolor och marknader stängda på lördagen och vissa vägar stängdes av. På söndagen ställdes flyg in, de flesta tåg likaså och invånarna hukar inför det annalkande ovädret.

– Vi ska gör allt vi kan för att säkerställa att folks liv och egendomar är i säkerhet och allt för att minimera förluster. Vårt mål är att ingen ska dö och att skador och ekonomiska förlusterna ska hållas nere så långt det går, säger Yuan Jiajun, ordförande för kommunistpartiet i Zhejiangprovinsen, enligt statliga medier.

63 döda

Vid lunchtid på söndagen nådde tyfonen Kinas östkust med vindstyrkor på runt 38 sekundmeter, enligt statliga medier.

Minst 63 personer har omkommit efter oväder och översvämningar i Kina de senaste veckorna och över en miljoner människor har fått evakueras.

OS-grenar får problem

Samtidigt är den tropiska stormen Nepartak på väg in över Japan. Något som kan komma att påverka fler OS-grenar. Framförallt utomhusgrenar som kan behöva ställas in på grund av kraftigt regn och stormbyar.

Roddtävlingar som skulle hållas på måndagen flyttades redan till söndagen och arrangörerna håller ett vakande öga på väderleksrapporterna.

Den tropiska stormen väntas dra in över land sent på måndagen eller på tisdagen lokal tid.    

Extremvädret är ännu ett meteorologiskt hinder för ett Olympiskt spel som redan varit en utmaning för många tävlande. Luftfuktigheten i Tokyo har varit hög och temperaturerna har vissa dagar letat sig uppemot 33 grader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.