Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Macrons tal till nationen/SVT:s Europakorrespondent David Boati Visa alla (2)
Visa alla (2)

Frankrike stänger ner igen – Macron: ”Håll er hemma”

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike kommer att stängas ner på nytt från och med fredag. Det meddelar president Emmanuel Macron i sitt tal till nationen på onsdagskvällen.

– Det är ju många länder i Europa som går mot starkare restriktioner. Men här tar verkligen Frankrike täten och tar i med hårdhandskarna, säger SVT:s korrespondent David Boati.

Talespersoner från regeringen hade förvarnat om att det krävdes nya inskränkningar i fransmännens liv för att få bukt med med det som beskrivs som en kraftigt växande andra smittvåg. För några dagar sedan registrerades det högsta dödstalet sedan april månad i covid-19 i Frankrike under en och samma dag. Det var den 26 oktober med 525 döda på grund av viruset. Trycket på sjukhusen ökar för varje dag. På akutvårdsavdelningarna är 2900 platser av totalt 5800 i hela landet redan upptagna. 30 000 nya smittade registreras varje dag.

Nu står det klart att det blir en ny nedstängning från och med, meddelar Emmanuel Macron i sitt tal på onsdagskvällen. Nedstängningen gäller hela landet.

– Håll er hemma så mycket ni bara kan. Respektera reglerna.

Precis som tidigare i år kommer det endast i undantagsfall vara tillåtet att lämna hemmet, detta gäller exempelvis om man behöver ta sig till arbetet, handla mat, besöka en läkare eller ta en kort promenad.

SVT:s Euopakorrespondent David Boati var på plats i Paris förra veckan och säger till Aktuellt att många fransmän har hunnit ledsna på att leva i karantän sedan den förra nedstängningen.

– Människor börjar gå på knäna och bli rejält trötta på den här pandemin och de här restriktionerna.

Han pekar också på att en ekonom knuten till en fransk bank i förra veckan presenterade en uträkning som visade att varje räddat människoliv kostat samhällsekonomin 60 miljoner kronor.

– I våras hade det i princip varit omöjligt att publicera något sådant, det hade hade betraktats som alldeles för cyniskt. Men nu är det allt fler som är oroliga också för de långsiktiga konsekvenserna av restriktionerna.

I 55 dagar i våras levde fransmännen, både vuxna och skolbarn, i karantän. Restriktionerna släpptes i somras men i takt med att nya smitthärdar uppstått under hösten har nya lokala restriktioner införts i region efter region, men dessa rörde främst nattsuddare och caféägare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Macron: ”Varje minut räknas”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer