Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Få ser ut att ha röstat i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Drygt två miljoner människor röstade i presidentvalet i Afghanistan, uppger en talesperson för valmyndigheten för nyhetsbyrån Reuters, efter löfte om anonymitet.

Totalt kunde 9,7 miljoner människor rösta i lördagens val, det fjärde sedan talibanregimen störtades 2001. Om den inofficiella uppgiften om valdeltagande stämmer betyder det att bara omkring var femte röstberättigad tog sig till en vallokal.

Före valet pekade mycket på att valdeltagandet skulle bli lågt, och att afghaner inte vågade gå till vallokalerna av rädsla för attacker. Explosioner inträffade på flera platser.

Står mellan två rivaler

I valet ställde 18 kandidater upp. Men den verkliga striden står mellan två huvudrivaler – sittande president Ashraf Ghani och chefsminister Abdullah Abdullah.

De preliminära valresultaten väntas inte vara klara förrän den i mitten av oktober, och de slutliga först i början av november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.