Foto: TT

Få skarpa förslag från klimatpanelen att vänta

Uppdaterad
Publicerad

Trots varningar från klimatpanelen om klimathotet, väntas få konkreta förslag om hur klimatkrisen ska lösas när IPCC i dag presenterar sin tredje delrapport i Berlin.

I den första delrapporten som presenterades i Stockholm i september slog FN:s klimatpanel IPCC fast att det inte råder någon tvekan om att människans utsläpp påverkar klimatet och att jorden är kanske på väg mot mer än 4 graders uppvärmning det här seklet. I delrapport två som lades fram i Japan nyligen visade IPCC att klimatförändringarna redan är här och kommer att bli ännu värre om inte utsläppen minskas.

I klimatpanelens tredje rapport som presenteras i Berlin i dag ska lösningarna presenteras. Vilka åtgärder behövs för att stoppa klimatförändringarna? Risken är att många kommer att bli besvikna. Få särskilt konkreta förslag är att vänta enligt Thomas Sterner som är professor i miljöekonomi på Handelshögskolan i Göteborg, och en av huvudförfattarna till rapporten.

– Det kommer inte att stå något om koldioxidskatt. Inte heller något om hur högt priset på kol behöver vara, även om jag har kämpat för att få in det. Det är känsligt för många länder, säger Thomas Sterner som under veckan har varit med i Berlin och förhandlat om hur de sammanfattande slutsatserna ska formuleras.

Pris på kol

Sternrapporten 2006 föreslog ett pris på koldioxid på 50 dollar per ton, vilket är en tredjedel av den svenska koldioxidskatten enligt Sterner. Men oenigheten inom forskningen om vilket pris som krävs för att pressa ner utsläppen är för stor för att panelen ska kunna enas. Dessutom kan det variera från land till land. Men att det måste kosta att släppa ut kommer att stå i rapportens slutsatser.

– Det är ett framsteg att vi nu har konsensus kring att det krävs ett pris på kol, säger Thomas Sterner.

I dag är jorden på väg mot en uppvärmning på närmare 4 grader med dagens ökande koldioxidutsläpp. Rapporten kommer enligt Sterner att säga att det behövs ”tuffare styrmedel” för att minska utsläppen.´

– Vi kommer också att säga att det behövs större satsningar på förnybara bränslen än på fossila bränslen.

Stöd till olja bort?

Vad rapporten säger om kärnkraften betydelse för att minska klimatförändringarna kan komma att bli en het potatis. Detsamma gäller betydelsen av kollagring, CCS, en teknik som inte alls infriat de förhoppningar som fanns för några år sedan. När det gäller den omstridda frågan om fossila subventioner kommer klimatpanelen inte heller komma med särskilt konkreta rekommendationer. Formuleringarna i slutsatserna handlar om att ”det vore bra att minska” enligt Thomas Sterner.

– Det är känsligt för många länder. Det är inte säkert att de formuleringarna överlever.

Under veckan har det varit väldigt osäkert om klimatpanelen ska kunna komma överens om texten i den 25-sidiga sammanfattningen. Forskarna har till och med slagit vad om man ska hinna till fredag eller om man ska vara klar på söndag i tid till presskonferensen på förmiddagen. Vissa forskare har till och med satsat på att panelen inte alls kan enas om gemensamma slutsatser.

Minsta gemensam nämnare

Medan ett avtal om att minska utsläppen förhandlas mellan länder inom FN i UNFCCC, så lägger IPCC fram ett vetenskapligt underlag till dessa förhandlingar. I Berlin har forskare från många länder nu enats med representanter från alla länders regeringar om en minsta gemensam nämnare för vad som kan göras för att minska utsläppen. Men olikheterna är stora och därför blir det försiktigt formulerat säger Sterner. Forskarnas uppgift har varit att visa på vilka styrmedel som faktiskt fungerar.

Men är det inte egentligen en helt politisk fråga vilka åtgärder man ska använda?

– Ja, så är det, avslutar Thomas Sterner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.