Katastrofen fick myndigheter i Bangladesh och utländska klädföretag att ta ett större ansvar för säkerheten inom textilindustrin. Foto: TT

Fabriksras dödade över 1.130 – nu väcks mordåtal

Uppdaterad
Publicerad

Över 1.130 personer omkom och omkring 2.500 skadades när textilfabriken Rana Plaza i Bangladesh kollapsade i april 2013. Olyckan var den värsta industrikatastrofen i landets historia. Nu anklagar myndigheter formellt 42 personer, däribland ägaren av fabrikskomplexet, för mord.

Fabriken, som var placerad i staden Savar nära huvudstaden Dhaka, var byggd på sumpmark och ägaren hade byggt till flera våningar utan lagligt tillstånd.

En utredning har visat att arbetarna tvingades att gå in och jobba i fabriken, trots att man dagen innan raset upptäckt stora sprickor i byggnaden, uppger polis för Reuters. I en polisrapport kallar man katastrofen för ett massmord.

Ägaren, som även åtalas för att ha brutit mot byggregler, riskerar att dömas till döden om han fälls. Bland de anklagade finns även regeringstjänstemän som hade ansvar för att kontrollera säkerheten i fabrikskomplexet, skriver BBC.

220 textilfabriker har försvunnit

Katastrofen fick myndigheter i Bangladesh och utländska klädföretag att ta ett större ansvar för säkerheten inom textilindustrin. Sedan man kraftigt ökat antalet kontroller har runt 220 textilfabriker i landet stängt igen och nära 150.000 jobb försvunnit, enligt en färsk rapport från organisationen Transparency International.

Runt fyra miljoner människor arbetar inom textilindustrin i Bangladesh. Låga personalkostnader och att man enligt kritiker tummar på säkerheten har gjort landet till den billigaste platsen att producera stora mängder kläder, rapporterar Reuters. Arbetarna kan tjäna så lite som 38 dollar i månaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.