Under det första dygnet togs 1,5 miljoner versioner av videon bort från Facebook. Foto: TT

Facebook bekräftar: 200 såg terrorattacken livesändas – och ingen anmälde

Publicerad

200 personer. Så många såg den misstänkte gärningsmannen direktsända sitt terrordåd medan det pågick. Av de 200 som tittade på livesändningen anmälde ingen. Först 12 minuter efter att sändningen var över kom första anmälningen, skriver Facebook-chefen Chris Sonderby i ett pressmeddelande.

”Vi känner djupt för offren, för familjerna och för Christchurch, som alla drabbades av den fasansfulla terroristattacken”, skriver Facebookchefen Chris Sonderby i ett pressmeddelande.

Därefter blir det siffror.

Facebook har, tillsammans med en lång rad techjättar som Youtube, Reddit och Twitter, kritiserats hårt för sitt agerande före, under och efter fredagens attack i Nya Zeeland. De har anklagats för att ge terrorister en gigantisk global plattform. Facebook har pressats på detaljer, på siffror – hur många såg egentligen den misstänkte gärningsmannens video medan den fortfarande sändes live?

Nu meddelar Facebook att strax under 200 personer såg direktsändningen, och 4 000 totalt såg den ursprungliga videon.

29 minuter efter att livesändningen hade startat, tolv minuter efter att den var över, kom första anmälningen.

Snabb spridning

Innan Facebook själva meddelades hade videon hunnit sparas ned och spridas på en rad andra sajter.

Under det första dygnet togs 1,5 miljoner versioner av videon bort från sajten. 1,2 miljoner togs bort under själva uppladdningen.

”Jag kommer aldrig yttra hans namn”

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har vid ett flertal tillfällen krävt att Facebook ska ta bort videon från attacken, och menar att de inte gör tillräckligt. Hon vill inte att den misstänkte terroristen blir en martyr, och vill därför hindra ytterligare spridning, rapporterar ABC News.

– Gärningsmannen ville många saker med sitt terrordåd, och en av dem var kändisskap. Därför kommer du aldrig höra mig yttra hans namn, säger Ardern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer