Facebook en samhällsfara enligt visselblåsare

Uppdaterad
Publicerad

Innan hon slutade kopierade hon i hemlighet tiotusentals sidor med internt material för att kunna bevisa det hon menar är Facebooks lögner.

Frances Haugen säger att företaget känner till att man påverkar samhället negativt – ändå gör man inget.

– Idag förstör Facebook vårt samhälle och ligger bakom etniskt våld i hela världen, säger hon i en uppmärksammad intervju med CBS.

Frances Haugen var anställd på Facebook mellan 2019 och 2021. Hon arbetade med frågor som rörde valsäkerhet och säger att Facebook tog bort flera skyddande funktioner direkt efter presidentvalet i USA hösten 2020.

I och med att den försvann ökade desinformationen och hatet på sajten, menar Haugen.

– När de funktionerna försvann kände jag att Facebook inte ville göra vad som krävdes för att förhindra att sajten blir farlig, säger hon i CBS 60 Minutes.

Under tisdagen frågades Frances Haugen ut i amerikanska senaten om sina anklagelser mot sociala medier-jätten. Hon riktade skarp kritik mot Facebook och säger att bolaget bidragit till ökat våld, och ibland dödsfall.

– Jag såg hur Facebook upprepade gånger valde att gå med vinst framför vår säkerhet. Resultatet blev fler lögner, fler hot och mer våld, säger hon i senaten.

Zuckerbergs ansvar

Vidare i utfrågningen sade Frances Haugen att det är vd Mark Zuckerberg som är ansvarig för Facebooks utveckling.

– Marks roll i techindustrin är unik. Det är ingen som håller honom ansvarig förutom han själv, säger hon.

Hon menar att hans roll som majoritetsägare gör att han har total kontroll över bolaget. Enligt Frances Haugen finns det inget annat företag i Facebooks storlek som styrs lika ensidigt.

Se intervjun i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.