Foto: Janerik henriksson/TT

Facebook får rekordböter

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska FTC ger Facebook fem miljarder dollar, motsvarande 47 miljarder kronor, i böter för bolagets behandling av persondata.

Böterna är en del av en uppgörelse med FTC, den amerikanska motsvarigheten till Konkurrensverket, som har utrett Facebooks hantering av användarnas integritet. Uppgörelsen måste godkännas av domstol för att vinna laga kraft.

Facebook har även gjort upp med finansmyndigheten SEC i en annan utredning av misstankar om att bolaget har vilselett marknaden om hur man har använt känslig personlig information. Bolaget har inte erkänt att man gjort något brottsligt, men har gått med på att betala 100 miljoner dollar till SEC i uppgörelsen.

FTC:s styrelse var splittrad i beslutet. FTC-kommissionären Rohit Chopra sågar uppgörelsen som grönt ljus för Facebooks ledning att fortsätta som vanligt och efterlyste riktig reglering av Facebooks affärsmodell för att hindra skadlig användning av känsliga personliga uppgifter.

Uppgifterna från FTC kommer inför det att Facebook på onsdagskvällen redovisar sitt resultat för årets andra kvartal. Facebook väntas i kvartalsrapporten redovisa intäkter från kvartalet på 16,5 miljarder dollar och en vinstökning till 1:87 dollar per aktie.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer