”Valutan bygger på blockkedjeteknologi och ska lanseras 2020”, skriver Facbooks vd Mark Zuckerberg. Foto: TT/Facebook

Facebook lanserar ny kryptovaluta: ”Ska skapa en global finans-infrastruktur”

Uppdaterad
Publicerad

”Tillsammans med 27 andra organisationer kommer Facebook starta den ideella Libra Association”, skriver sociala medie-plattformens vd Mark Zuckerberg. Ambitionen med projektet är att skapa en ny kryptovaluta kallad ”Libra”.

”Libras uppdrag ska vara att skapa en global finans-infrastruktur som ger möjligheter till miljarder människor, världen runt. Libra bygger på blockkedjetekologi, och planen är att lansera det under 2020”, skriver Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg.

Precis som man skickar meddelanden och bilder i appar i sin mobil, ska man kunna skicka pengar, menar Zuckerberg, då det ”nu finns miljoner människor som inte har ett bankkonto, men som har en mobiltelefon”.

Tjänsten kommer vara tillgänglig för alla som har tillgång till internet, och är krypterad. En digital plånbbok ska göras till en del av Messenger och Whatsapp, som båda ägs av Facebook, senare under samma år.

Han påpekar också att detta är ett steg i den nya riktningen för plattformen, som Zuckerberg tidigare presenterat, och som SVT Nyheter rapporterat om.

Företaget har varit föremål för en lång rad skandaler, bland annat har användares personliga data hamnat på villoväger vid en rad tillfällen.

Den nya valutatjänsten ska dock vara ”privat och säker”, försäkrar Zuckerberg i sitt meddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer