”Den värsta, mest hatade presidenten i Amerikansk historia” står det i ett av inläggen som sidan ”Wake up America” spridit. Foto: Facebook Newsroom

Facebook raderar iranska fejkkonton

Publicerad

Fler konton på Facebook och Instagram med koppling till Iran har i dag raderats. De har ingått i ett nätverk av konton för att sprida vilseledande politisk information.

Facebook har under fredagen stängt ner 82 sidor, grupper och konton som spridit falsk information på Facebook och Instagram. Samtliga hade koppling till Iran.

”Vi har inte hittat några band till den iranska regeringen och kan inte säga säkert vem som är ansvarig” skriver Nathaniel Gleicher, chef för cybersäkerhet på Facebook, i ett pressmeddelande.

Spred politiska inlägg

Sidornas administratörer har enligt företaget utgett sig för att vara amerikanska medborgare och ska ha postat inlägg om politiskt laddade ämnen så som raskonflikter, invandring och kritik mot president Donald Trump.

Inläggen har främst riktats mot amerikanska och brittiska användare och har sammanlagt nått strax över en miljon användarkonton på de båda plattformarna. Flera av de konton och sidor som nu raderats ska också ha koppling till tidigare åtgärder då över 600 konton från Iran och Ryssland raderats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.