default_caption

”Facekinis” nytt badmode i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Det kinesiska twitter, weibo, är ofta är nedlusat av politiska debatter. Men nu har ett helt annat ämne seglat upp. Det handlar om ett nytt, lite överraskande, badmode i östra Kina.

Huvudmasken Facekini har blivit omåttligt populär i Shandongprovinsen i östra Kina. Det används till största delen av medelålders kvinnor som vill skydda sin hud mot solens strålar.

– Det gör inget om man blir solbränd på kroppen, men det ser inte bra ut för en påklädd kvinna att vara brun i ansiktet, säger en av de maskerade badgästerna.

Facekini är nu en massprodukt och säljs på badstränderna. Kina är också  världens näst största marknad för hudblekning med krämer. En jättelik industri. Att ha vit hy är ett tecken på kvinnlig utsökthet. Fenomenet med ”facekinis” uppstod den här sommaren i Kina, och bilderna har spridits snabbt på sociala medier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.