Omkring tusen strutsar har satts i karantän efter att fågelinfluensan HPAI har påträffats i Sydafrika. Foto: TT

Fågelinfluensa bekräftad på strutsfarmar i Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

Två fall av ”extremt smittsam” fågelinfluensa har bekräftats i Sydafrika. Smittan, vars namn är HPAI, har påträffats på två strutsfarmar, rapporterar myndigheterna i västra Kapregionen. Landet har redan tidigare registrerat tretton fall av sjukdomen under sommaren.

Undersökningarna av de två strutsfarmerna inleddes för ett par dagar sedan, och fåglarna sattes i karantän. Under morgonen kunde myndigheterna bekräfta att det rör sig om just fågelinfluensa, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

”Inga fåglar får gå in eller lämna de berörda områdena. Det finns omkring tusen strutsar på båda farmerna”, skriver myndigheterna i Kapregionen i ett uttalande.

LÄS MER: Fågelinfluensa upptäckt i Uppsala

Finns inga vaccin

HPAI, som står för Highly Pathogenic Avian Influenza, är en luftburen sjukdom som tros komma från vilda flyttfåglar, och som sprids genom fåglarnas avföring och kroppsvätskor. I Sydafrikas fall är det typen H5N8 som har påträffats, och mot den finns inga vaccin, och ingen förebyggande behandling.

Det är dock inte troligt att smittan kan överföras till människor, enligt världshälsoorganisationen WHO, även om risken inte helt kan uteslutas.

LÄS MER: Skyddsnivån för fågelinfluensa sänks

Tretton fall under sommaren

Sydafrika har under sommaren drabbats av tretton utbrott av HPAI, enligt afrikanska nyhetsmediet eNCA. Det har då i huvudsak rört sig om kommersiella kycklingfarmar, men också gäss och vildfåglar. Inga fåglar har ännu dött i samband med smittan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.