Fallet George Floyd – på 60 sekunder

Uppdaterad
Publicerad

Den 25 maj 2020 dör 46-årige George Floyd i samband med ett polisingripande i Minneapolis i USA. Efter det har rörelsen Black Lives Matter fått stor spridning över världen. Här är en sammanfattning om vad som hänt.

George Floyds dödsfall har lett till massiva demonstrationer, och var en del i att Black lives matter-rörelsen spred sig som en löpeld runt om i världen.

Polisen som åtalades för Floyds död misstänks för att under nästan nio minuter ha tryckt sitt knä mot Floyds nacke så hårt att det till slut tog hans liv.

I slutet av mars startade rättegången, där stort fokus låg på att slå fast dödsorsaken, för att komma fram till om Floyd kvävdes till döds av polisen, eller om hans tidigare hjärtfel och drogerna man hittat i hans blod är den egentliga orsaken.

Hör sammanfattningen om George Floyd-fallet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.