Överlevande från familjen Tabatibi eftersöks bland rasmassorna från deras hus i Nuseirat i centrala Gaza. Foto: AFP/TT

Familj skulle bryta fastan – då bombades huset

Publicerad

36 personer ur samma familj uppges ha dödats av luftangrepp i centrala Gaza under fredagskvällen, när de samlades för att bryta fastan.

– Det här är min mamma, det här är min pappa, det här är min moster och det här är mina bröder, säger 19-årige Mohammed al-Tabatibi vid familjemedlemmarnas kroppar som placerats utanför ett närliggande sjukhus.

Trots att de befann sig på flykt samlades familjen Tabatibi för att äta tillsammans när solen gått ned på fastemånaden ramadans första fredag – veckans enligt islam heligaste dag.

Krig mellan Israel och Hamas

Men de hann aldrig sätta sig till bords.

När måltiden förbereddes träffades byggnaden de flytt till i ett flyktingläger i Nuseirat, i centrala Gaza, av ett luftangrepp, berättar överlevare.

Det finns inte tillräckligt med liksäckar till alla döda – vissa av dem har svepts in i vita tygstycken, nu rödfläckiga av blod, visar nyhetsbyrån AFP:s bilder. Bland kropparna syns barn.

Det Hamasstyrda hälsodepartementet i Gaza uppger också att 36 personer dödats, och beskyller Israel för attacken. Israels militär uppger att den riktat in sig på två "terrorverksamma" i Nuseirat under natten, och att omständigheterna utreds.

Dödssiffran befaras stiga, säger överlevande medlemmar ur familjen Tabatibi.

– Vi gräver fram dem med våra bara händer. Vi tog med spadar och hammare, men till ingen nytta. Titta på omfattningen av förstörelsen, säger Yussuf Tabatibi till AFP.

Enligt ett presskontor i Gaza, som också styrs av terrorstämplade Hamas, var attacken i Nuseirat en av 60 "dödliga angrepp" under fredagskvällen och natten till lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet