Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Valeriy och Nika Babariko berättar om hur det går til

Familjen bygger upp Kiev inför den ukrainska vintern: ”Vill inge hopp”

Uppdaterad
Publicerad

Det ukrainska paret Valeriy och Nika Babariko har släppt allt för att bygga över 70 hus strax utanför Kiev. Runt knuten väntar en vinter som kan bli brutal. Nu gör de allt för att hinna bygga så många hus som möjligt. Samtidigt ska ta EU ta fram en ”Marshallplan” för Ukraina.

I början av året hade Valeriy och Nika Babariko precis återvänt hem till Ukraina efter jobb utomlands. De mellanlandade hos Valeriys mamma som bor utanför Kiev i några dagar. Då hände det som inte får hända – Ryssland invaderade landet och krig utbröt. 

– Det var overkligt, säger Valeriy.

Paret som fram tills nu jobbat med volontärorganisationen YWAM (Youth with a mission) såg ganska snart hur deras internationella kollegor slussades tillbaka till sina hemländer. Själva blev de kvar med sin son.

Medan de såg staden smulas sönder runt sig bestämde de sig för att bygga upp det som raserats. De anslöt sig till Homes for hope, en organisation som hjälper till med materiel och kunskap för husbyggande.

– Vintern är väldigt kall här och många människor har inte tak över huvudet just nu, säger Valeriy.

När kölden nu kryper sig allt närmre fruktar många som förlorat sina hem för de kalla månaderna. Enligt president Volodomyr Zelenskyj har 30 procent av landets kraftstationer slagits ut och många delar av landet står utan el och vatten.

EU planerar hjälpa till med återuppbyggnad

Stöd från EU kan vara på väg – Tyskland och andra EU-länder deltog på tisdagen i en konferens i Berlin som handlar om hur Ukraina ska återuppbyggas efter kriget och hur detta ska finansieras, skriver bland andra Politico. 

”Även om man alltid ska vara försiktig med historiska jämförelser, så är frågan här inget annat än att skapa en ny Marshallplan för 2000-talet”, skriver Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i en gemensam text i Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Marshallplanen var det enorma ekonomiska stödpaketet som på amerikanskt initiativ togs fram för att återuppbygga Europa efter andra världskriget.

Hoppas på fler frivilliga

Vid sitt öppningsanförande i Berlin sa Scholz bland annat att EU:s stöd till Ukraina för ett av de viktigaste gepolitiska besluten i vår tid. 

– Återställningen, återbyggnaden och moderniseringen av Ukraina kommer att vara en utmaning för flera generationer, sa Scholz under konferensen.

Men trots EU:s planer på långsiktigt stöd behövs hjälp här och nu inför vintern, konstaterar Valeriy och Nika Babariko.

– Vi hoppas på att fler frivilliga ska ställa upp, säger Valeriy.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur det lät när Olaf Scholz och Ursula von der Leyen öppnade tisdagens möte i Berlin i klippet. Foto: Christophe Gateau/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.