Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den svenske EU-medarbetaren Johan Floderus, 33, har suttit fängslad i Iran i över 500 dagar. Foto: TT

Familjen: Fängslade svenskens mänskliga rättigheter kränks i iranska fängelset

Uppdaterad
Publicerad

Behandlingen av Johan Floderus i Evinfängelset i Iran strider mot FN:s minimiregler för fångar. Det skriver den svenske EU-diplomatens familj i ett pressmeddelande.

”I dag borde Johan fira sin 33:e födelsedag med familj och vänner. I stället sitter han sedan mer än 500 dagar fängslad.”

Johan Floderus greps i april 2022 när han turistade i Iran, misstänkt för spioneri. Men enligt SVT:s uppgifter har Teheran begärt att han ska vara en del av en fångutväxling med målet är att få hem livstidsdömde Hamid Noury.

Sedan dess har Johan Floderus suttit fängslad i över 500 dagar, varav över 300 dagar i isolering.

Johan Floderus fängslad i Iran

”Minimiregler respekteras inte”

Med anledning av Johan Floderus 33-årsdag släpper familj och vänner ett pressmeddelande där de ger mer detaljer kring hans situation i det ökända Evinfängelset.

”Behovet av tillräckliga matransoner, utomhuspromenader, läkarkontroller och mycket annat respekteras inte”, skriver de.

Familjen skriver vidare att hans cell är belyst dygnet runt och att hans tillgång till frisk luft och solljus är begränsad till några halvtimmeslånga stunder i veckan.

Dessutom menar familjen att hans mänskliga rättigheter kränks då hans kontakt med omvärlden är strikt begränsad. Han nekades all kontakt med sin familj de första tio månaderna, han får inte skicka brev och de få telefonsamtal han har fått ringa har han fått hungerstrejka sig till.

”Det är sannolikt första gången en EU-anställd hålls fängslad av Iran på detta sätt”, skriver familjen som vädjar om att mer görs för att han ska få återvända hem.

EU: ”Jobbar outtröttligt”

Johan Floderus har varit anställd på EU under flera år och har bland annat arbetat nära Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson. Enligt EU:s utrikeschef Josep Borell arbetar unionen intensivt för att få Johan Floderus frisläppt.

– Jag vill verkligen understryka att jag personligen och hela mitt team på alla nivåer i tätt samarbete med svenska myndigheter och mannens familj har tryckt på för att Iran ska frige honom, sade Borell på en pressträff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Johan Floderus fängslad i Iran

Mer i ämnet