Familjen Murad visar upp den sista bilden som togs på Hadiya innan hon kidnappades. Foto: SVT

Familjen Murads hopp – ny bild visar att kidnappade Hadyia är vid liv

Uppdaterad
Publicerad

Hadyia var bara 14 år när hon kidnappades av IS. Hennes släktingar betalade en stor summa pengar för att få henne fri men blev lurade av terroristerna. Nu har familjen i Skövde fått upp hoppet igen – en mobilbild tagen den 29 maj 2019 visar att Hadyia är vid liv, i ett flyktingläger i Syrien.

- Hon har köpts och sålts. Våldtagits och misshandlats. Hon vet inte längre vem hon är, säger Asem Murad till SVT. 

I dag är Hadyia 19 år gammal. Efter fem år i fångenskap hos terrorgruppen IS är hon förvirrad. Asem Murad berättar att hon inte vill komma hem längre.  

- Jag har pratat med henne länge i telefon och hon säger jättekonstiga saker. IS har ljugit för henne och sagt att hennes familj inte vill veta av henne. De blir hjärntvättade, säger han.

Hon försöker rädda yazidier

Ytterligare en släkting till familjen har hittats, brorsdottern Sharihan. Hon var bara tio år men blev ändå köpt och såld flera gånger som krigsbyte av olika IS-män. 

I Märsta utanför Stockholm träffar SVT den yazidiska läkaren Nemam Ghafouri. Hon jobbar för att rädda yazidier som tillfångatagits av IS. Enligt henne pågår människohandeln fortfarande – till och med i flyktinglägret al-Hol köps och säljs yazidiska kvinnor och barn.

Sedan tidigare har Rädda Barnen larmat om att säkerheten för kvinnor är ett allvarligt problem i al-Hol.  

Familjen Murad kämpar fortfarande för att få hem Hadyia, samtidigt saknas flera familjemedlemmar.  

En äldre bror har aldrig hörts av och en annan bror, Birhad, som var nio år när han kidnappades är kvar i fångenskap hos en IS-familj i Raqqa.

Lidandet fortsätter

Det var under 2014 som terrorgruppen invaderade Sinjar i norra Irak och förde bort cirka 6 000 yazidiska kvinnor och barn som de sedan utnyttjade som sexslavar.  

Och trots att det så kallade kalifat IS skapade nu har fallit fortsätter lidandet och oron för många yazidiska familjer.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.