Foto: TT

Familjen om mördaren i Nice: Han hade svåra psykiska besvär

Uppdaterad
Publicerad

Tre dagars landssorg ska inledas, och fortfarande kämpar Nice och Frankrike med att förstå vad som har hänt. Samtidigt som nya uppgifter framkommer om gärningsmannens hälsobakgrund, tar Nice tidigare borgmästare till orda för att kritisera regeringen för sitt bristande säkerhetstänk.

Två dagar efter dådet med lastbilen på strandpromenaden i Nice fortsätter alltjämt sökandet efter anhöriga. Lokala franska nyhetssajter och sociala medier upplåter spaltmeter åt efterlysningar från folk som söker sina anhöriga efter attacken som krävde minst 84 liv.

Bland offren återstår fortfarande flera att identifiera.

Attack i Nice 2016

Samtidigt försöker man förstå varför ‒ och hur detta kunde hända. Vem var gärningsmannen Mohamed Lahouaiej Bouhlel och varför ville han ta livet av så många människor som var ute och firade Frankrikes nationaldag?

Fick psykiatrisk behandling

Hans grannar i Nice beskriver 31-åringen som en tystlåten enstöring, som många gånger skrämde dem eller gjorde dem illa till mods.

Enligt sin familj var han också drabbad av psykiska besvär. De beskriver honom  som instabil, och emellanåt våldsam. Den franska radiokanalen RTL har träffat Mohamed Lahouaiej Bouhlels pappa, bosatt i Tunisien.

‒ Han gick igenom tuffa perioder. Jag tog honom till en psykiatriker, han fick behandling och han sa att han hade drabbats av en mycket svår sjukdom, säger pappan till RTL.

Han visar för kanalen upp ett recept från psykologen, daterat från 2004.

Svårt för familjen att förstå

Sedan han son flyttade från Tunisien till Frankrike tappade han mycket av kontakten med sin familj. Sist de sågs öga mot öga var för fyra år sedan.

Enligt RTL är fadern märkbart sliten och förtvivlad efter nyheten om vad hans son ska ha genomfört i Nice. Trots uppgifterna som framkommit ska familjen fortfarande ha svårt att tro att 31-åringen verkligen kan ha legat bakom attentatet.

Sist de hörde från honom var för en vecka sedan, över telefon, i samband med högtiden Eid.

‒ Han hälsade till alla, det var allt. Vi märkte ingenting utöver det vanliga. Allt han sa var normalt, säger pappan.

Landssorg inleds – och känslor svallar

I dag, lördag, inleds den tre dagar långa landssorg som utlysts av president François Hollande. Överallt vajar den franska flaggan på halv stång, och en tyst minut kommer att hållas över hela landet vid lunchtid i dag.

Samtidigt har Christian Estrosi, tidigare långvarig borgmästare i Nice och numera president i den aktuella regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur, tagit till orda i ett öppet brev riktat till såväl Niceborna som Frankrikes regering.

”Jag känner ilskan stiga runtomkring mig. Jag känner hatet stiga runtomkring mig. Jag kan förstå dessa känslor,” skriver han bland annat.

”De tog över mig också, på vår strandpromenad, vid synen av blodiga kroppar tillhörande offer av alla åldrar, alla hudfärger, alla ursprung och bland dem så många barn!”

Han uttrycker sin yttersta medkänsla med alla de drabbade och deras anhöriga, och hyllar ordningsmakternas och räddningstjänstens insatser i samband med händelsen.

”Vi är i krig och Nice saknar vapen”

Estrosi går dock till hårt angrepp mot landets regering, som han anser ha misskött sitt jobb att bevara säkerheten i landet.

”Jag är kallt besluten om att kräva att republiken slår till, inom sina gränser och utanför dem, med en tidigare oerhörd kraft, av vilken våra nuvarande styrande inte är kapabla. Jag är kallt besluten om att ändra lagen och applicera den till fullo, då vi är i krig och staden Nice saknar vapen för att kriga och bevara freden. Jag vill veta varför.”

Dagen före nationaldagen hade Estrosi skrivit till ett brev till president Hollande och begärt förstärkt säkerhet med firandet, men nekades. Han frågar sig i brevet hur det kommer sig att detta som hänt nu kunde ske, trots att han själv ska ha påpekat säkerhetsbrister i samhället sedan flera år tillbaka.

”Till dessa frågor har jag för stunden inget svar. De måste ges, svaren, och det fort!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack i Nice 2016

Mer i ämnet