Fängslad iransk aktivist inleder hungerstrejk

Uppdaterad
Publicerad

Den fängslade iranska människorättsaktivisten och advokaten Nasrin Sotoudeh har inlett en hungerstrejk. Via sin mans Facebooksida meddelar hon att beslutet fattats i protest mot att ytterligare en framträdande människorättsaktivist gripits och att säkerhetsstyrkor trakasserat både dennes och hennes egen familj.

Sotoudeh frigavs 2013 efter att ha suttit tre år i fängelse, dömd för påstådd spridning av propaganda och konspiration mot den iranska staten. I juni i år greps hon igen och fördes till det ökända Evinfängelset i Teheran, där flera regimkritiker hålls fängslade.

Hon avslutade meddelandet ”Med hopp om att se lag och rättvisa etableras i vårt kära Iran”.

Sotoudeh, som är advokat, har representerat oppositionella vid rättegångar. Under senare tid har hon försvarat flera av de kvinnor som genom att offentligt filma sig själva utan slöja försökt påverka landets strikta slöjpåbud.

2012 tilldelades Sotoudeh Sacharovpriset av EU-parlamentet för sina insatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.