Fängslad KI-forskare kvar i fängelse – avrättning uppskjuten

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-iranske läkaren Ahmadreza Djalali, som sitter fängslad i Iran, har inte flyttats till ett nytt fängelse vilket det funnits uppgifter om, uppger Amnesty. Men avrättningen är uppskjuten.

– Iranska myndigheter har meddelat Sverige att avrättningen skulle ha verkställts i dag men att man skjuter upp det några dagar, säger en källa med god insyn i fallet till SVT Nyheter på tisdagen.

Situationen för den fängslade läkaren Ahmadreza Djalali har på kort tid försämrats kraftigt.

– Förra veckan fick vi beskedet att han inför flytt till Raja’i Shahr-fängelset skulle sättas i isolering i det fängelse där han hittills suttit, Evin-fängelset. Det var då han ringde ett kort samtal till sin fru där han tog avsked, säger Ami Hedenborg.

”Amnesty kan bekräfta att Ahmadreza Djalali inte har flyttats utan är kvar på Evin-fängelset, samt att det har blivit uppskov med avrättningen – men bara några dagar. Så situationen är fortfarande akut och det är stor risk för att avrättningen kommer äger rum”, skriver Hedenborg i ett mejl till SVT på onsdagen.

Använder hängning

Ami Hedenborg berättar att Raja’i Shahr-fängelset är den plats där ett eventuellt dödsstraff antagligen kommer att genomföras.

– Det fanns en oro för att avrättningen skulle ske i hemlighet men det har kommit besked att hans familj i Iran, där bland annat hans mamma finns, ska få ett sista besök. Så risken är stor för att det kan ske snart, men vi inväntar ytterligare besked.

Enligt uppgifter till SVT har iranska myndigheter meddelat Sverige att avrättningen skulle ske redan i dag, men att man skjutit upp det några dagar.

Fängslades 2016

Djalali har bott med sin familj i Sverige sedan 2009 och han disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012. Han har suttit i iranskt fängelse sedan 2016, då han greps av den iranska underrättelsetjänsten under en konferensresa till landet.

Djalali anklagades för spioneri och dömdes 2017 till döden. Sedan dess har han främst suttit fängslad i det ökända Evin-fängelset utanför huvudstaden Teheran.

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk och svensk medborgare. Han har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien, och hade före medborgarskapet permanent uppehållstillstånd i Sverige. Djalali disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

Den 26 december 2017 inledde Djalali en hungerstrejk, sedan myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.

I oktober 2017 sade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den ”svarande” hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Djalali dömdes till döden.

Det bevis som anförs mot honom är ett erkännande som påstås ha tvingats fram under hot.

Källa: Amnesty Sverige

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.