Vida Mehrannia, gift med KI-forskaren Ahmadreza Djalali. Arkivfoto från hösten 2017. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Fängslad KI-forskare kan ha tagit ett sista farväl

Uppdaterad
Publicerad

Hoppet för den fängslade svenskiranske forskaren Ahmadreza Djalali, 49, kan snart vara förlorat. Han ska under tisdagen ringt till sin fru och berättat att han ska föras till ett fängelse i Iran där han snart kan komma att avrättas.

Ahmadreza Djalali har nu varit fängslad i över fyra år. Han greps av iransk polis i april 2016 under en föreläsningsresa i sitt ursprungliga hemland.

Hans fru Vida Mehrannia berättar att det har gått flera veckor sedan de senast hade kontakt, men under tisdagen ska Djalali ha ringt till henne, ett samtal som kan ha varit hans sista.

– De har informerat honom om att de ska föra honom så fort som möjligt till ett annat fängelse och dödsstraff, säger Vida Mehrannia till Expressen.

”Fruktansvärda uppgifter”

Människorättsorganisationen Amnesty har länge kämpat för att Djalali ska friges.

– Det är fruktansvärda uppgifter, säger Ami Hedenborg, pressansvarig på svenska Amnesty till TT.

– Men vi måste fortsätta att hålla hoppet uppe. Det här kan vara ännu ett led i skrämseltaktiker från Iran, men uppgifterna att han ska flyttats till fängelset där det sker avrättningar och att han ringt sin hustru för att ta farväl, är förstås oerhört oroande.

Amnesty hoppas nu att utrikesministern Ann Linde ska agera.

– Jag hoppas att Ann Linde nu personligen agerar på bästa sätt för att göra något, säger Ami Hedenborg.

”Extremt övergrepp”

Ole Petter Ottersen, rektor vid Karolinska institutet, är bestört över uppgifterna.

– Det här är på alla nivåer ett extremt övergrepp, inte bara mot en enskild forskare utan mot hela det akademiska samhället, säger Ole Petter Ottersen.

TT: Planerar ni några stödinsatser till medarbetare på KI som känner honom väl?

– Vi har ännu inte någon plan för att kontakta individuella personer, men vi arbetar med en text som vi kommer att lägga ut på vår hemsida. Eftersom de här uppgifterna bara kom för ett par timmar sedan har vi inte gått vidare med hur vi ska ta det längre in i organisationen, säger Ole Petter Ottersen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Djalali

Mer i ämnet