Sophie von Hohenbergs farfarsfar Franz Ferdinand blev första världskrigets första offer. – Det har alltid varit en del av mitt liv, säger hon till SVT Nyheter. Foto: TT

”Farfars föräldrar blev krigets första offer”

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det exakt 100 år sedan skotten i Sarajevo, den tändande gnistan till första världskriget. För prinsessan Sophie von Hohenberg, barnbarnsbarn till Franz Ferdinand, har händelsen alltid varit en del av hennes liv.

Det sägs ibland att första världskriget började med en felkörning. Om inte chauffören hade råkat stanna mitt framför nationalisten Gavrilo Princip så hade skotten i Sarajevo kanske aldrig avlossats – och kronprinsen av Österrike-Ungern, ärkehertigen Franz Ferdinand, och hans fru Sophie hade kanske inte dött den där söndagen för hundra år sen.  

– När man hör allt vad som hände den dagen, tror man nästan inte att det är sant. Det är det ena misstaget efter det andra och många har därför framfört vilda idéer hur än den ena, än den andra var inblandade i någon slags komplott, säger prinsessan Sophie von Hohenberg, barnbarnsbarn till det mördade paret, till SVT Nyheter.  

Alla sådana idéer viftar hon bort och konstaterar bara att det hände.

– Och tyvärr drog det in hela Europa i ett kolossalt slaktande, säger prinsessan, som vid mindre högtidliga tillfällen brukar presentera sig med makens efternamn, som Sophie de Potesta.

Mer intresserad av lunch

Hon minns inte exakt när hon fick reda på de dramatiska omständigheterna kring hennes farfarsfars föräldrars död.   

– Jag växte liksom bara upp med vetskapen. Det var antagligen pappa som berättade för mig att hans farfar dog i Sarajevo. Men du vet, barn är mer intresserade av sina egna liv, så jag var nog mer intresserad av vad jag skulle få till lunch eller vad jag skulle leka med. Det var inte en vetskap som chockade mig utan det har alltid varit en del av mitt liv, säger prinsessan.       

Krigets första föräldralösa

Hon blir mer allvarlig när hon pratar om hur skotten i Sarajevo kom att påverka inte bara hennes skolgång utan en hel värld.

– Jag tror att det var över 130 länder som drabbades av det här kriget. Det är en världsövergripande katastrof och jag tror inte att det finns en enda familj på jorden som inte påverkades på något vis av kriget.  För oss i familjen var det naturligtvis en oerhört tragisk händelse. De tre barnen var hemma och väntade på sina föräldrar som aldrig kom tillbaka. Min farfars föräldrar blev krigets första offer och de tre barnen blev krigets första föräldralösa.

Hon säger också att kriget innebar att den gamla världen försvann och att en ny värld skapades.

– Om den är bättre eller sämre – ja det kan jag inte svara på, men jag kan säga att den är annorlunda.

Men trots all död och elände ser hon också positiva effekter av kriget.

– Det finns en frihet och en stark medvetenhet kring värdet på människoliv som inte fanns innan kriget. Kriget ledde också till att flera nya nationer bildades. Utan kriget hade inte Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern och Österrike funnits. Hela den geopolitiska kartan ritades om. 

Ingen lätt man

Franz Ferdinands eftermäle är inte direkt något att vara avundsjuk på, och Sophie von Hohenberg berättar att hennes gammelfarfar inte var någon enkel man att ha att göra med. Men hon säger samtidigt att den kalla, hårda man som brukar beskrivas inte är hela sanningen.

– Privatpersonen var faktiskt en schysst snubbe, medan den offentliga personen var mer av en kall, lättretlig och irriterad typ. Han hade båda sidorna. Han gillade inte när saker inte blev gjorda på rätt sätt och han hade klassiska idéer om konst och liknande saker. Så det finns flera områden där han kolliderade med moderna idéer, men å andra sidan finns det flera andra områden där han var en nytänkare.

Har vänt blad

Ett femtiotal familjemedlemmar kommer tillsammans med ingifta släktingar, vänner och historieintresserade att högtidlighålla årsdagen på det österrikiska slottet Artstetten, där Franz Ferdinand och Sophie ligger begravda. Sophie von Hohneberg har själva aldrig varit i Sarajevo och känner inget behov av att åka till platsen för skotten. Inte heller har hon någonsin haft kontakt med någon av Princips släktingar.

– Efter mordet skrev min farfar och hans syskon ett brev till Princip, som då satt i fängelse. Där skrev de att de kunde förlåta honom. Så för min del känner jag att jag redan har vänt blad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.