Merkels oväntade drag – fick militären att spela Nina Hagen

Uppdaterad
Publicerad

Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel (CDU) avtackades formellt med militärparad, musik och eget tal på torsdagen. Samt låten ”Du glömde färgfilmen”.

Den traditionella ceremonin för en regeringschef, en så kallad Grosser Zapfenstreich, kantades av musik som Merkel delvis själv valt. Förutom den stora tyska sångerskan Hildegard Knefs ”Det ska regna röda rosor” (då Merkel fick ett fång), hade förbundskanslern oväntat också valt artisten Nina Hagens ”Du hast den Farbfilm vergessen” – Du glömde färgfilmen – som avskedssång.

Den tidiga punkartisten släppte låten redan 1974, och liksom Merkel har Hagen ett förflutet i det forna Östtyskland.

– Låten var en höjdpunkt under min ungdom, sade Merkel.

– Det råkar också vara så att sången utspelas i min tidigare valkrets.

Men hennes avsked fylldes också av allvar, då hon varnade för att hat och våld legitimeras för att människor ska uppfylla sina egna intressen.

– Då måste demokratin sätta gränser, sade hon i sitt tal.

Budskapet var riktat mot ytterkrafterna i tysk politik – som det främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland (AFD). Om det var ett av Merkels sista beslut, eller om det tagits i konselj var outsagt – men AFD var inte bjudet till ceremonin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.