Utdrag ur undersökningen

Nytt larm: Farliga substanser i tandkräm

Uppdaterad
Publicerad

Kända tvålar, schampon och tandkrämsmärken innehåller kemiska substanser som kan vara farliga för hälsan.
Larmet kommer från europeiska konsumentorganisationer som undersökt innehållet i ett 60-tal kända vardagsprodukter:

Vanliga hygienartiklar som tvål, schampo och tandkräm kan innehålla för höga halter av hormonrubbande kemiska substanser, enligt  undersökningen som utförts av konsumentorganisationer i Danmark, Frankrike, Schweiz och Storbritannien.

Effekten osäker

–  Även om de flesta produkter vi testat har låga halter av de farliga substanserna är det fortfarande osäkert vilken effekt de kan ha om man använder flera sådana produkter regelbundet, säger Sylvia Maurer. hälso- och miljöansvarig vid den Europeiska konsumentorganisationen BEUC i Bryssel till SVT.

Många använder upp till tio – tjugo sådana produkter dagligen.

De produkter konsumentorganisationerna oroar sig för är vanliga vardagsprodukter från kända tillverkare. Tandkrämen Colgate Total till exempel, som enligt den forskare konsumentorganisationerna konsulterat innehåller för höga halter av det hormonrubbande ämnet triklosan.

En annan produkt är Niveas duschgel Lily & Oil som har höga halter av det konserverande medlet propylparaben som misstänks ha effekter liknande dem som triklosan har.

FN: Fara för världshälsan

Nyligen publicerade FN och världshälsoorganisationen WHO en rapport där de hormonrubbande ämnena som finns i en rad produkter i vår närhet, från leksaker och kläder till hygienartiklar, t ex, beskrevs som en fara för världshälsan.

Inom kort ska EU – kommissionen presentera en strategi för hur man ska hantera dessa ämnen.

–  Det finns fortfarande oklarheter kring gränsvärdena, säger Sylvia Maurer från BEUC.

EU bör ta ett helt nytt grepp kring denna fråga och se till att man får ned användningen av dessa substanser, menar hon.

–  Det som är oroande är att våra analyser av produkterna i laboratoriemiljö visat att de detaljerade innehållsförteckningar inte alltid överensstämmer med innehållet. Vi hittar substanser som man inte deklarerat, säger Sylvia Maurer till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer