Bilden från Mexikos strålsäkerhetsmyndighet visar förpackningen som innehåller den radioaktiva utrustningen. Foto: Scanpix

Farligt radioaktivt material stulet

Uppdaterad
Publicerad

En lastbil med potentiellt ”extremt farligt” radioaktivt material för medicinskt bruk har stulits i Mexiko.

Det uppger Internationella atomenergiorganet (IAEA) i ett pressmeddelande från högkvarteret i Wien.

”När lasten stals var den skyddad på vederbörligt sätt. Men lasten kan bli extremt farlig för en person om den avlägsnas från skyddet eller skadas”, hette det.

Kan användas för ”smutsig bomb”

Det radioaktiva ämnet som fanns i lasten heter kobolt-60 och fanns i medicinsk apparatur. Ämnet skulle – rent teoretiskt – kunna användas för att tillverka en så kallad smutsig bomb, det vill säga när man med hjälp av en sprängladdning sprider det farliga radioaktiva ämnet – dock utan att kärnexplosion inträffar.

Enligt IAEA har den mexikanska regeringen utfärdat en varning till allmänheten.

Experter har sedan länge varnat för den fara som de stora mängder radioaktivt material som finns exempelvis på sjukhus runt om i världen utgör.

Smutsiga bomber har vad man vet aldrig tillverkats. De har ibland kallats för domedagsbomber eftersom ett mindre antal sådana bomber skulle kunna utplåna mänskligheten när det giftiga dammet från explosionen långsamt sprider sig över jorden.

Enligt samma teorier skulle det vara extremt svårt att skydda sig mot verkningarna eftersom halveringstiden beräknas till flera år.

Polisen varnar

Lokala medier uppger att det radioaktiva materialet fanns ombord på en lastbil som stals av beväpnade män på en bensinstation i utkanten av Mexico City.

Enligt landets kärnsäkerhetsmyndighet ska det radioaktiva materialet vara väl förpackat. Polisen letar efter den stulna lastbilen och man har även utfärdat en allmän varning för att komma i kontakt med materialet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.