Foto: TT

Färre plastpåsar i Nordsjön visar ny forskning

Uppdaterad
Publicerad

Antalet plastpåsar som hittas i Nordsjön har minskat signifikant visar en ny studie. Att flera europeiska länder infört avgifter på påsarna tros vara orsaken.

Ett enormt, växande plastberg i stilla havet och alarmerande uppgifter om mikroplaster som hotar det marina djurlivet. De senaste åren har nyhetsrapporteringen kring situationen i världshaven varit dyster. Men nu kommer en positiv nyhet – plastpåsarna har blivit färre.  

Forskare från Storbritannien och Nederländerna presenterade på torsdagen en rapport som visar att antalet plastpåsar i Nordsjön minskat markant. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Studerade fiskebåtar

I studien har forskarna sett att andelen fisketrålare som fångar minst en plastpåse i sina nät har halverats. Sedan år 2010 har andelen minskat från 40 till 16 procent. 

Enligt forskarna är det gemensamma åtgärder för att minska användningen av plastpåsar, från flera europeiska länder, som gett resultat. 

Positiv påsavgift

Bland andra Irland, Danmark, Frankrike och Storbritannien har infört en avgift på plastpåsar sedan 2003. Vilket enligt Reuters lett till att användningen minskat dramatiskt.

– Alla dessa länders handlingar har inneburit att färre påsar kommer i omlopp, att färre påsar kommer ut i den marina miljön, säger Thomas Maes, en av forskarna bakom studien, till Reuters.

När det gäller andra typer av plast såg det inte lika ljust ut. Studien visar att mängden nät, flöten och bojar som fångas i fiskarnas nät har ökat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.