”Översten är stolt över säkerheten vid en sådan ökänd gräns.” Foto: SVT

Färre terrorattacker i Pakistan efter murbygge och militär offensiv

Uppdaterad
Publicerad

Sedan år 2000 har över 63 000 människor dödats i olika terroattacker i Pakistan. Det enskilt värsta året, 2008, dödades mer än 11 000 personer. Men förlusterna i liv har successivt minskat och förra året krävde terrorn omkring 700 liv. En långvarig militär offensiv mot talibanerna och ett 90 mil långt säkerhetsstängsel mot Afghanistan har kraftigt försvagat terrornätverken.

Pakistans stora skräck är att Afghanistan gör gemensam sak med arvfienden Indien. Därför stödde Pakistan talibanerna när Afghanistan rasade samman i ett blodigt inbördeskrig på 90-talet. Och när talibanerna tog makten 1996 hade Pakistan försäkrat sig om en lojal allierad längs den 260 mil långa gränsen i norr i Afghanistan.

USA-invasion vändpunkt

Men terrorattackerna mot USA 2001 ändrade spelplanen i ett slag. Eftersom attackerna planerats av terrornätverket al Qaida, som beskyddades av talibanerna i Afghanistan, invaderade USA Afghanistan. Och USA krävde nu att Pakistan, sedan länge en allierad till USA, skulle delta i kriget mot terrorn och terrorns beskyddare, talibanerna.

Pakistan tvingades nu bekämpa samma grupp landet sedan länge stött och delvis skapat. Talibanerna svarade med terrorattacker mot pakistanska säkerhetsstyrkor, utlänningar och minoriteter. Konfrontationerna mellan talibanerna och de pakistanska säkerhetsstyrkorna blev allt blodigare. Inte sällan hamnade oskyldiga civila i skottlinjen, ett faktum talibanerna var skickliga på att utnyttja i sin propaganda. Stödet för talibanernas våldsamma och extrema tolkning av islam ökade i ett land med utbredd analfabetism och stor fattigdom.

Militären går till offensiv

Arméns stormning av den Röda Moskén, som sommaren 2007 belägrats av extremisterna, blev en vändpunkt. Mellan hundra och 300 personer dödades i stormningen och talibanerna hämnades med ett växande antal terrorattacker. 2009 inleddes därför en rad arméoffensiver mot terrornätverken, offensiver som intensifierades efter 2014 när talibanerna dödade mer än 150 personer, de flesta barn, på en skola för barn til militärer i staden Peshawar.

Offensiverna resulterade i att talibanerna successivt drevs bort från områdena längs den nordöstra delen av gränsen mot Afghanistan. Och talibanerna tvingades att flytta sina baser till Afghanistan, varifrån de utförde attacker inne i Pakistan. Sedan 2009 började armén bygga ett säkerhetsstängsel mot Afghanistan. Avsikten är att hindra talibanerna från att röra sig fritt över den annars svårbevakade gränsen. I dag löper stängslet 90 mil och målet är att den ska täcka hela den 260 mil långa gränsen mot Afghanistan.

Terrorkrigets pris

Områdena runt staden Peshawar har därför stabilisertas. Men priset för talibanernas reträtt har varit högt: mellan 2009 och 2018 har över 50 000 personer, varav 17 500 civila, dödats. Och i Pakistan finns en stor bitterhet mot USA som ju tvingade in Pakistan i kriget mot terrorismen, ett krig som fått tre miljoner på fly sina hem, lamslagit ekonomin och stoppat investeringar och ekonomisk utveckling.

Men även om talibanerna och terrornätverken försvagats finns fortfarande orsakerna till terrorn kvar: den olösta konflikten med grannlandet Indien, det lågintensiva kriget i grannlandet Afghanistan och den ubredda fattigdomen och analfabetismen i Pakistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.