Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Willard Molenaar är skeppare vid Kungliga nederländska sjöräddningssällskapet. Hans livbåt var först på plats. ”Vi kände värmen trots att vi hade avstånd” Foto: Nederländska kustbevakningen, NOS

Fartyg brinner utanför Nederländerna – minst en död

Uppdaterad
Publicerad

Ett fraktfartyg har fattat eld utanför Nederländernas kust. En person har dött och flera har skadats i branden. Båten stod fortfarande i lågor framåt onsdagseftermiddagen.

Totalt 23 personer befann sig på fartyget och enligt kustbevakningen ska ingen finnas längre kvar ombord. Besättningen ska först själva ha försökt släcka branden men utan framgång.

En del av dem ska därefter ha hoppat överbord eller i livbåtar. Andra fick hämtas av kustbevakningens helikoptrar. Flera är skadade och har förts till sjukhus med brutna ben, brännskador och andningsproblem.

Willard Molenaarvar en av de första räddningsarbetarna som anlände till olycksplatsen.

– Hettan kändes ända till oss ombord och då var vi ändå en bra bitbort. De hade det naturligtvis inget vidare där uppe. De var somfångade råttor, säger han.

Han beskriver hur personer hoppade överbord från hög höjd och skadade sig.

– Vi fick plocka upp dem en efter en och de var illa däran, säger han.

Brinner fortfarande

Branden ombord rasar fortfarande under eftermiddag och kustbevakningen uppger att de tagit fram planer för olika scenarier kring hur de ska agera.

– Just nu har vi många fartyg på plats för att övervaka situationen och undersöka hur vi ska få branden under kontroll, säger kustbevakningens talesperson Lea Versteeg till AP.

– Men allt är beroende av hur vädret utvecklar sig och vilka skador fartyget har, tillägger hon.

Fartyget som fraktar runt 3 000 bilar befinner sig cirka tre mil från Ameland, meddelar landets kustbevakning. Det Panamaflaggade fartyget Fremantle Highway var på väg från tyska Bremerhaven till Port Said i Egypten.

Misstanken: Startade i elbil

Enligt kustbevakningens talesperson finns misstankar om att elden bröt ut i en elbil, skriver nederländska Gelderlander. Branden är så stor att man beslutat att inte placera brandmän ombord på fartyget. I stället försöker man släcka elden från havet.

– Vi försöker också förhindra skeppet från att sjunka, men det lutar redan betydligt, sade samma talesperson till tidningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det stora fartyget brinner utanför den nederländska kusten. Foto: Nederländska kustbevakningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.