Brinnande fartyget i Tromsö har kantrat

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand har under nästan ett dygns tid rasat på en rysk trålare i Breivika havn i norska Tromsö – men nu har båten kantrat. En ammoniaktank ombord riskerade explodera och polisen införde en evakueringszon, vilket orsakat stora problem både i trafiken och på Universitetssjukhuset i närheten, rapporterar NRK.

Det var under onsdagsförmiddagen som branden på den ryska trålaren Bukhta Naezdnik bröt ut. Ombord finns en ammoniaktank som riskerade att explodera, och man införde därför en evakueringszon på 300 meter från fartyget.

Evakueringen hävdes vid 11.30-tiden, men innebar fram till dess att vägar till bland annat Universitetssjukhuset i Nord-Norge, UNN, hölls helt avstängda – samtidigt som rök drog in mot byggnaden.

Arbetet på sjukhus hotades

– Vi har stängt av vad vi kan av ventilationssystemet och uppmanar personalen att stänga alla fönster. Men den mest kritiska utmaningen nu är att de anställda inte kan ta sig till jobbet, sa Jörn Resvoll vid UNN till NRK tidigare under torsdagsmorgonen.

Sjukhuset gick upp i stabsläge och höll under morgonen ett krismöte för att lösa situationen. Under en period stoppades en del operationer då man tvingades stänga av ventilationssystemet, men efter att ha fått bekräftat att röken inte var giftig kunde man återgå till normal drift.

Även övrig trafik i området påverkades av avspärrningarna och flera skolor i Tromsö valde att hålla stängt under dagen, skriver NRK.

Övervägde dra ut och sänka fartyget

Polisen övervägde tidigare både att dra ut fartyget från kajen och att sänka det, men övergick senare till att hoppas att det skulle kantra och sjunka av sig självt – vilket det vid 09-tiden också gjorde.

– Vi har uppnått det vi önskar, sa Ole Sæverud vid polisen på en presskonferens efter att trålaren kantrat.

Det mesta av båten ligger nu under vatten, vilket kyler ned fartyget i en betydligt högre takt än vid vattentillförsel från utsidan.

200 000 liter dieselolja

Trålaren ska innehålla runt 200 000 liter, skriver NRK. Polisen uppger under presskonferensen att man vidtagit åtgärder för att begränsa oljeutsläpp, bland annat är Kustverket och Kustbevakningen på plats.

Enligt räddningstjänsten ska branden på fartyget ha orsakats av ett svetsarbete som spridits till fisknät på trålaren. Polisen säger dock att man ännu inte fastställt orsaken, men att man arbetar med det.

12 personer har förts till vård för möjliga rökskador, enligt TT, och 92 personer ska ha evakuerats från sina hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.