Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brittiska lastfartyget Verity befaras ha förlist i Nordsjön. Hör Christian Stipeldey, talesperson tyska sjöräddningssällskapet om fartygskollisionen i Nordsjön. Foto: Marine Traffic/STRINGER / NEWS5 / AFP/TT/AFP

Fartygskollision i Nordsjön – flera människor saknas

Uppdaterad
Publicerad

En person har konstaterats död och fyra saknas fortfarande efter att två fraktfartyg kolliderat i Nordsjön tidigt på tisdagmorgonen. Ett av fartygen har sjunkit och en stor sökoperation letar efter möjliga överlevande.

Ett stort räddningspådrag söker efter skeppsbrutna, men hårda vindar och höga vågor gör arbetet svårt. Enligt Reuters har två personer hittats vid liv och får läkarvård. Kroppen efter en avliden har bärgats. Sökandet efter de fyra som alltjämt saknas fortsätter, enligt den tyska räddningstjänsten.

Olyckan inträffade vid 05-tiden på tisdagsmorgonen då de två fraktfartygen ”Polesie” och ”Verity” kolliderade med varandra sydväst om den tyska ön Helgoland, ett område där fartygstrafiken till och från de tyska nordsjöhamnarna är intensiv. Vad som orsakat kollisionen är ännu så länge oklart.

Gick till botten

Brittiska lastfartyget Verity som befaras ha förlist i Nordsjön. Foto: Skärmdump Vesselfinder

91 meter långa Verity, ett brittiskflaggat fartyg på väg från Bremen till Immingham, ska ha gått till botten. Besättningen ombord uppgick till sju personer. Av dessa har alltså två räddats, en har påträffats död och fyra saknas fortfarande.

Det 190 meter långa och tio gånger tyngre bulkfartyget Polesie, Bahamasflaggat och med 22 personer ombord, var på väg från Hamburg till La Coruña i Spanien. Hon är kvar i området men bedöms vara fortsatt sjöduglig.

Bahamasregistrerade Polesie befinner sig fortfarande sydväst om Helgoland. Foto: Skärmdump Vesselfinder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.