Indier växlar in sedlar på en bank i Amritsar i Indien. Foto: TT

Fattiga drabbas hårt i fortsatt kontantkaos i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Efter en vecka av sedelkaos i Indien står det klart att ekonomin drabbats hårt. Allra värsta är det för de fattiga.

Fem dagar efter sedelkuppen i Indien – som bland annat syftar till att få bukt med skatteflykt, korruption och falskmynteri – köade fortfarande mängder av desperata människor utanför banker och vid bankomater, i hopp om att få växla in de ogiltiga sedlarna och få tag på de nya 2.000-rupiesedlarna.

Vädjar till folket

Landets premiärminister Narendra Modi vädjar om befolkningens tålamod med det kontantkaos som uppstått sedan regeringen plötsligt meddelat att 1.000- och 500-rupiesedlar – merparten av alla sedlar i landet – inte längre får användas.

– Snälla, 50 dagar, ge mig bara 50 dagar. Efter den 30 december så lovar jag att visa er det Indien som ni alltid har velat ha, vädjade han, och lovade ytterligare krafttag mot den svarta ekonomin.

Slår mot fattiga

Genom att ogiltigförklara 86 procent av alla sedlar i Indien ville premiärminister Narendra Modi komma åt den svarta marknaden och få fler att betala skatt. Men de rika har kunnat fortsätta att handla på nätet och i affärer med sina kort. Takeaway-restauranger och taxifärder som sköter beställningar och betalning via appar, har ökat tiofalt. 

Men fattiga som bönder, gatuförsäljare och rickshawförare har fått lägga sig hungriga. Deras varor och tjänster är, liksom 90 procent av den indiska ekonomin, helt beroende av kontanter. Nu dalar priserna på grönsaker och frukt, samtidigt som många chaufförer saknar kunder.

Byggbranschen hotas

Ekonomer varnar också för att den fastighetsboom som präglat byggbranschen riskerar att komma av sig, då en del av summan vid lägenhetsaffärer alltid betalas i kontanter. Miljontals byggarbetare riskerar i så fall att stå utan jobb.

Samtidigt riktar banksektorn hård kritik mot regeringen för att ha orsakat ekonomiskt kaos, och även idag ringlar köerna långa till bankomaterna. 

Fakta: Ska bytas ut mot bättre sedlar

  • Indien har haft sedlar med valörer upp till 1.000 rupier, motsvarande 135 kronor. De två största, 500 och 1.000 rupier, har nu dragits in. Fram till årsskiftet kan de bytas mot nya sedlar hos banker.
  • De ogiltigförklarade sedlarna beräknas utgöra 85 procent av kontantmängden i världens näst folkrikaste land.
  • Nya, förbättrade sedlar ska nu distribueras. Huvudnumret är den helt nya valören 2.000 rupier – som dock har ett så stort värde att den inte är användbar i de flesta indiers dagliga liv. Även nya 500- och 1.000-rupiesedlar är på gång.
  • Indiens sedelreform är i linje med tankegångar mot korruption internationellt – i både EU och USA finns förslag om att slopa de högsta sedelvalörerna, 500 euro respektive 100 dollar, eftersom dessa i hög utsträckning används av brottslingar.
  • Men Indien är en mycket kontantberoende ekonomi. Enligt analysfirman Capital Economics görs nio av tio transaktioner i Indien med kontanter.

Källa: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.