James Comey (t.v) och NSA:s chef Mike Rogers frågades ut om den påstådda avlyssningen av Trump Tower.

FBI-chef pressas i öppet förhör

Uppdaterad
Publicerad

FBI-chefen James Comey bekräftade under ett förhör på måndagen att en utredning pågår gällande kopplingar mellan Trump-kampanjen och Ryssland under valrörelsen.

Han bemötte även Trumps tweetar om att han avlyssnats i Trump Tower på order av Barack Obama.

– Jag har ingen information som stödjer dessa tweetar, och vi har tittat djupt i vår organisation.

Det var i representanthusets underättelseutskott som FBI-chefen tillsammans med säkerhetsmyndigheten NSA:s chef Mike Rogers frågades ut.

Comey bekräftade under utfrågningen att FBI utreder om Ryssland har försökt påverka det amerikanska presidentvalet 2016, och om det isåfall har lyckats.

Trump och Ryssland

– Vi (FBI red.anm) ska inte bekräfta pågående utredningar, framförallt inte de som är hemligstämplade. Men det kan under speciella omständigheter, när det finns allmänintresse, behöva kommenteras, säger James Comey och förtsätter:

– Jag har fått godkänt att bekräfta att vi utreder om Ryssland har försökt påverka det amerikanska presidentvalet 2016. Den utredningen innefattar även eventuella ryska kopplingar till Trumpmedarbetare.

Under utfrågningen bekräftade både Rogers och Comney att deras respektive myndigheter står fast bedömningen att målet för den ryska inblandningen var att påverka valet 2016 för att stödja Trump.

”Ingen har avlyssnat Trump Tower”

Huruvida Barack Obamas regering avlyssnade president Donald Trump under hans valkampanj är ett hett diskuterat ämne. Detta utreds både i senaten och av underättelseutskottet, men utan att man funnit några bevis för en avlyssning.

– Vi vet att ingen har avlyssnat Trump Tower, men det finns andra sätt att utföra avlyssning på, sa underrättelseutskottets republikanske ordförande Devin Nunes i inledningen av utfrågningen.

På frågan om Obama utan särskilda domstolsgodkännanden skulle kunna beordra avlyssning av amerikanska medborgare svarar Comey:

– Ingen president kan det.

President Trump har inte heller lagt fram några bevis för avlyssningen men hans talesman Sean Spicer sa i förra veckan att brittiska spionorgan hjälpt president Obama att avlyssna Trump.

Detta tillbakavisas av brittiska myndigheter.

FBI-chefen pressades i utfrågningen i representanthuset. Foto: TT

Inget som stödjer Trumps tweets

På frågan om det fanns någon sanning i de tweets som presidenten gjorde, där han påstod att Obama ska avlyssnat Trump svarade Comney:

– Jag har ingen information som stödjer dessa tweetar, och vi har tittat djupt i vår organisation.

Det var för drygt två veckor sedan som presidenten via Twitter påstod att dåvarande presidenten Obama beordrade avlyssning av honom i Trump Tower under valrörelsen.

Utspelet väckte starka reaktioner. Inga bevis har lagts fram och såväl republikaner som demokrater och högt uppsatta underrättelsechefer har tagit avstånd från det.

Ingen brittisk koppling

NSA-chefen Mike Rodgers fick frågan om han bett det brittiska underrättelseorganet GCHQ hjälpa USA avlyssna Trump – ett påstående Vita husets presstalesperson Sean Spicer återupprepat.

– Nej, sir. Inte heller skulle jag göra det, svarade Rodgers.

När den demokratiska senator Adam Schiff frågade om detta skulle ha varit mot amerikansk lag svarade Rodgers:

– Ja, sir.

Schiff pekade också på att den brittiska regeringen kallat påståendena för total nonsens. Rodgers fick sedan frågan om påståendet skadat det brittisk-amerikanska samarbetet i underrättelsesamfundet.

– Jag tror att det helt klart har frustrerat en viktig allierad för oss, svarade Rodgers.

Kommenterade läckor till medierna

Den republikanske senatorn Trey Gowdy ägnar sin tid åt att fråga ut Comey om hur han ser på de senaste månadernas detaljerade läckor till medierna om amerikaner som ska ha haft kontakt med ryska personer. Han undrar bland annat om Comey tycker att det är viktigt att läckandet ska ses som ett brott.

– Ja, visst. Det är ett allvarligt brott, och det ska det vara, svarade Comey.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet