Fd polsk ledare anklagas för truppbegäran

Publicerad

Polens förre ledare, general Wojciech Jaruzelski, var redo att begära militär hjälp från Sovjetunionen för att kväsa fackföreningsrörelsen Solidaritets protester i december 1981, hävdas i nyupptäckta dokument som skrivits av en före detta sovjetisk general.

”Om arbetarna kommer ut på gatorna över hela landet för att attackera partihögkvarter så måste ni hjälpa oss. Vi kan inte klara det själva”, påstås Jaruzelski ha sagt natten mellan 8 och 9 december 1981 till Warszawapaktens befälhavare Viktor Kulikov, enligt anteckningar som gjordes av Kulikovs assistent Viktor Anosjkin.

Uppgifterna har förts fram av det polska Institutet för nationellt minne (IPN), som ansvarar för den forna säkerhetstjänstens arkiv från kommunisttiden, men förnekas häftigt av Jaruzelski själv.

-Alla med minsta gnutta sunt förnuft förstår att det här bara är påhitt. Det är sorgligt, sådant här skräp framförs regelbundet av medierna kring den 13 december. Anosjkins anteckningar är falska, säger Jaruzelski enligt tv-kanalen TVP:s webbplats.

Kräver åtgärder
Solidaritets förre ledare Lech Walesa – sedermera fredspristagare och polsk president – kräver dock åtgärder.

-Om det är sant måste han åtalas för högförräderi, säger Walesa.
Den 13 december 1981 införde Jaruzelski undantagslagar i Polen för att stoppa Solidaritets protester, varpå tusentals greps och all politisk och facklig verksamhet förbjöds.

Sedan 2007 pågår en långsam och flitigt uppskjuten rättegång mot den i dag 86-årige Jaruzelski för en rad olika brott under kommunisttiden.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer