Det kan bli ett elegant sätt att slippa honom. Men det betyder någon sorts övergångsregering efter en rad kompromisser med alla inblandade. Men fortfarande är det svårt att tolka vad som händer.
President Obama försöker nu få Mubarak att gå tidigare än till hösten. Men om USA vill uppnå detta måste man söka kontakt med grupper i Egypten. En militär aktion är naturligtvis helt utesluten. Om inte annat förskräcker spåren från Irak-kriget.
Sensationellt
Regimen vill nu tala med det förbjudna Muslimska Brödraskapet. USA tycks acceptera detta. Det är i så fall något sensationellt nytt i USA:s hållning. Plötsligt blir en starkt bojkottad organisation möjlig som samtalspartner. Gäller det i framtiden också Hamas, som är en utöpare av Brödraskapet. och – gäller det även Hizbollah?
Som under kalla kriget?
I varje fall är det en parallell till läget under kalla kriget: Väst och öst kunde tala med varandra, fast de hade totalt olika åsikter.
USA lämnar ett bistånd till Egypten på 1,5 miljarder dollar. Men absurt nog är 1,3 miljarder – vapen. USA antyder nu att man omprövar biståndet. Men det betyder knappast något i den aktuella situationen. Mer än att det möjligen skulle uppfattas som en förödmjukelse av Egyptens militär.
Vi kan glömma FN. Detta är en intern angelägenhet enligt FN:s synsätt. Och Kina och Ryssland – med sin rädsla för opposition – skulle stoppa allt i alla fall.
Iranskt jubel
Den iranske ledaren Khameini jublar och menar att vad som hänt är ett nederlag för USA. Ändå borde han vara åtskilligt oroad: Protesterna påminner om dem i Iran 2009, inte om hur mullorna kom till makten 1979.
Märkligt nog ser vi inte heller några amerikanska flaggor som bränns. det är som om USA är borta ur det egyptiska dramat. Det stämmer överens med andra tecken på att USA:s inflytande i Mellanöstern är på väg att minska.
Drabbar fel
Ekonomisk bojkott av Egypten från USA eller EU mot Egypten skulle vara en omöjlighet. Det skulle ju drabba just de människor som protesterar.
Det krävs en intern uppgörelse, där troligen militären och
Brödraskapet spelar en stor roll. Brödraskapet är dock den största organiserade oppositionsrörelsen. Den har dock varit mycket försiktig. Framförallt: Den har ingenting med Iran att göra. Där är man shiit, här rör det sig om sunnitiska muslimer.
Brödraskapet försiktigt
Brödraskapets ordförande säger i ett färskt uttalande att man inte har några avsikter att göra Egypten till en religiös stat. Det är i varje fall en markering, även om just detta är organisationens syfte.
Vi vet dock inte något om militärens inställning. Det finns tecken på att den är mera aktiv nu, men vi vet inte om det beror på att den stöder Mubarak eller om det är för att bevaka sina egna positioner inför en regimförändring.
Det är viktigt att också komma ihåg att en kompromiss måste omfatta alla de Mubarak-anhängare som är beroende av honom. Det gäller inte bara pampar med villor och förmögenhet. Miljontals egyptier är också beroende av presidenten, även om det bara rör sig om ett dåligt avlönat jobb.
f>Bo Inge Andersson, utrikeskommentator
bo_inge.andersson@svt.se