Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från Jerusalem efter skjutningen vid synagogan. Foto: TT

Flera döda i skjutning vid synagoga i Jerusalem

Uppdaterad
Publicerad

Israel förstärker sin närvaro på Västbanken efter att sju personer dödats i en attack vid en synagoga i östra Jerusalem under fredagskvällen. Gärningsmannen ska ha dödats på plats och 42 personer uppges ha gripits av israelisk polis efter attacken.

Efter ett turbulent dygn i Israel och Västbanken öppnade en man eld i östra Jerusalem. Enligt stadens räddningstjänst ska tio personer ha skadats allvarligt, och minst sju har dödats i vad israelisk polis beskriver som en terrorattack.

Gärningsmannen dödades på plats

Attacken skedde under inledningen av sabbaten och på förintelsens minnesdag. Mannen, som enligt polisen är palestinsk, ska ha öppnat eld när personer lämnade synagogan Ateret Avraham efter fredagenkvällens sabbatsfirande, skriver The Jerusalem Post.

– Vi såg en kvinna och fyra män ligga på vägen. De hade skottskador och saknade livstecken och vi kunde konstatera att de var döda omedelbart, säger ambulanspersonal till tidningen.

Gärningsmannen försökte sedan fly i en bil när han sköts ihjäl av israelisk polis, enligt The Jerusalem Post. 42 personer, inklusive medlemmar i gärningsmannens familj, ska ha gripits efter attacken enligt nyhetsbyrån AFP.

Uppges vara hämndattack

Dådet kommer knappt 24 timmar efter att det avfyrats raketer från Gaza mot Israel, som i sin tur svarade med flyganfall mot Gaza.

Enligt israelisk militär ska tre av de palestinska raketerna ha stoppats, och ingen skadades. I samband med flyganfallet mot Gaza ska minst nio palestinier ha dödats och palestinska myndigheter lät meddela att man bryter sitt säkerhetssamarbete med Israel. Dödssiffran innebär att torsdagen utgör den dödligaste dagen på åratal i det ockuperade området.

Den islamistiska palestinska rörelsen Hamas, som är terrorstämplad av EU, uppger att det är en hämnd för militärinsatsen som ledde till att nio palestinier dödats.

Israels förre premiärminister Yair Lapid, som företräder mittenpartiet Yesh Atid, skickar sina kondoleanser till offren vid synagogan.

”Mitt hjärta brister under de här svåra tiderna. Jag sänder mina kondoleanser till de som förlorat sina nära och kära. Terrorism får aldrig accepteras”

Netanyahu: ”Beslutsamhet och lugn”

I ett uttalande på fredagskvällen sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att han har gjort en säkerhetsbedömning och beslutat om ”omedelbara åtgärder”, enligt nyhetsbyrån AP.

Netanyahu ska sammankalla sitt säkerhetsråd på lördag kväll, efter sabbatens slut, för att diskutera ett ytterligare respons.

Han gav inga fler detaljer men sa att Israel kommer att agera med ”beslutsamhet och lugn”. Han uppmanade allmänheten att inte ta lagen i egna händer.

USA erbjuder stöd

USA:s utrikesminister Antony Blinken ska åka till regionen på söndag. Bara minuter efter att fredagens dåd blev känt fördömdes det av USA och utrikesdepartementets talesperson Vedant Patel sade att landets ”åtaganden för att hålla Israel säkert ligger fast”.

USA:s president Joe Biden har uppmanat sitt nationella säkerhetsteam att erbjuda stöd till sin motsvarighet i Israel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.