Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Fem dödade i eldstrid i norra Kosovo – presidenten utlyser landssorg efter blodiga attacken

Uppdaterad
Publicerad

Kosovos president Vjosa Osmani utlyser nationell landssorg efter söndagens blodiga attack där en polis och fyra attentatsmän dödades. Händelsen markerar den allvarligaste upptrappningen av våldet i norra Kosovo sedan 2011.

– Vi uppmanar regeringarna i Kosovo och Serbien att avstå från all handling och retorik som ytterligare ökar spänningarna, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Det var under natten till söndag som en polispatrull försattes i bakhåll vid en vägblockad utanför staden Banjska i norra Kosovo. En polis avled och en annan skadades när de attackerades med bland annat handgranater. Därefter belägrade ett 30-tal beväpnade män ett kloster i närliggande byn Leposavic. Minst fyra av attentatsmännen dog i eldstrider med kosovopolisen på söndagen. Sedan dess har sex personer gripits och polisen kräver att ytterligare sex personer lämnas ut från Serbien, dit de tros ha flytt.

Beskrivs som terrorattack

Det är fortfarande oklart vem som ligger bakom attacken, men Kosovos premiärminister Albin Kurti beskriver den som terrorism utförd av professionella med stöd av Belgrad:

– Vi fördömer denna kriminella terrorattack. Organiserad brottslighet med politiskt, ekonomiskt och logistiskt stöd från Belgrad attackerar vår stat.

Serbien: Skulden är Albin Kurtis

I ett tal på söndag kväll beklagade Serbiens president Aleksandar Vucic kosovopolisens död, och nekade samtidigt till inblandning. Enligt honom ligger lokala kosovoserber bakom attacken, som ”inte vill genomlida Kurtis terror längre”.

– Han övergav människor, och fortsatte samtidigt provocera dem. Jag beklagar att några serber gav efter för dessa provokationer. Albin Kurti är den enda att skylla på.

Allvarlig upptrappning

Händelsen markerar den allvarligaste upptrappningen av våldet i regionen sedan 2011 och sker efter en längre tid av försämrade relationer. Runt 90 % av de kosovoserbiska poliserna i norra Kosovo sade upp sig från sina jobb i höstas i protest mot regimen i Pristina. Och i våras bröt oroligheter ut efter att Pristina med kraft tillsatt nyvalda borgmästare i kommuner där kosovoserber bojkottat valen.

Runt 30 personer ur fredsbevarande Natostyrkan KFOR skadades i våldsamheterna som följde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.