Fem fällda för illegal organhandel

Publicerad

En EU-ledd domstol har fällt fem personer för illegal hantering av organ på en klinik i Kosovo 2008.
Minst 30 illegala organoperationer utfördes på kliniken.

Den framträdande urologen Lutfi Dervishi fick det längsta straffet, åtta års fängelse. Hans son Arban dömdes till sju år och tre månaders fängelse. En narkosläkare ska avtjäna tre års fängelse och ytterligare två personer fick villkorliga ettåriga domar.

Polisen gjorde husrannsakan på Medicus-kliniken i Pristina 2008 sedan en turkisk man kollapsat på stadens flygplats när han skulle återvända till Istanbul efter att ha fått en njure bortopererad.

Enligt åtalet ledde israelen Moshe Harel ett kriminellt nätverk som rekryterade donatorer och sökte mottagare av organ. Den turkiske läkaren Yusuf Sönmez sägs ha opererat bort organ på kliniken. Ingen av dem prövades, eftersom de inte varit tillgängliga för domstolen. Sönmez är åtalad i Turkiet för illegal organhantering.

Från fattiga länder

Donatorerna, som rekryterades från fattiga östeuropeiska och centralasiatiska länder, utlovades motsvarande 130 000 kronor för sina organ.

– De var ensamma, talade inte det lokala språket, var inte på det klara med vad de gjorde och hade ingen som kunde tillvarata deras intressen, sade domaren Dean Pineles.

Mottagarna fick betala upp till 850 000 kronor var.

Parallell utredning

Parallellt pågår en internationell utredning om illegal organhandel under Kosovokriget 1998-99. Den bygger på en granskning som Europarådets rapportör Dick Marty överlämnade 2011. Han hävdar att det finns ”trovärdiga indikationer” på att Medicus-fallet har koppling till den krigstida organhandeln.

Marty anklagar den kosovoalbanska gerillans befälhavare, däribland nuvarande premiärministern Hashim Thaci, för handel med organ från tillfångatagna personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kosovo

Mer i ämnet